"Мадонна Флаже" відкрила свою загадку: Штучний інтелект встановив авторство шедевру Відродження

"Мадонна Флаже"

Завдяки штучному інтелекту (ШІ) вдалося встановити, що картина "Мадонна Флаже", ймовірно, створена Рафаелем — митцем епохи Відродження, пише Daily Mail.

1995 року Ентоні Ейерс з Чикаго придбав картину "Мадонна Флаже" за 30 тисяч доларів. Чоловік прагнув довести, що цю картину намалював Рафаель Санті. Чотири роки тому він доручив фірмі Art Recognition, яка займається розробкою ШІ, проаналізувати фарбу та дерев’яні панелі картини.

Фірма "тренувала" своє програмне забезпечення, використовуючи мільйони творів мистецтва та алгоритми машинного навчання. Завдяки цьому, було встановлено що з ймовірністю 97% "Мадонна Флаже" належить Рафаелю. За весь час використання програмного комплексу Art Recognition менш як 10% клієнтів компанії отримали результат понад 95%.

Видання зазнчає, що за всі роки досліджень Ейерс витратив понад 500 тисяч доларів. Чоловік помер 2022 року, так і не дочекавшись результатів дослідження, але його дружина продовжила роботу щодо встановлення авторства картини.

Відсутність екіпажу дало змогу оптимізувати геометрію Manta Ray: У США завершили тестування підводного безпілотника для довготривалих місій (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 3:25

Прототип безпілотного підводного апарату Manta Ray завершив випробування у воді біля узбережжя Південної Каліфорнії в лютому і березні 2024 року. Про це повідомляється на сайті DARPA. . Випробування продемонстрували гідродинамічні характеристики в мор...

У Москві палає і валиться завод, під руїнами можуть бути люди (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 1:45

У Москві масштабна пожежа охопила завод із виробництва штучного каменю. . Горять три поверхи. Площа займання становить 2500 м², повністю обвалився дах будівлі, повідомляють росЗМІ. Надзвичайній ситуації надано другий ранг складності. . Для гасіння по...