Має близько 15 різних мутацій і вислизає від антитіл: Голубовська розповіла про небезпеку "Дельти"

Штам коронавірусу "Дельта" має близько 15 різних мутацій у порівнянні з вихідним вірусом, дві з яких допомагають йому уникнути антитіл, як природних, так і надбаних після вакцинації. Мутація P681R відповідальна за "прилипання" вірусу до клітин людини і сприяє утворенню синцитію, який можна назвати "фабрикою з виробництва клітин". Про це розповіла інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська у своєму Facebook, передають Патріоти України.

За словами завкафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені Богомольця, створювані варіантом синцитії дуже обширніші, і призводять до "буквально вибухового наростання вірусного навантаження". Крім того, це обумовлює вищу контагіозність (заразність) збудника.

Чому "Дельта" вислизає від антитіл

"Здатність Delta утворювати синцитії допомагає йому вислизати від імунної системи і робить вірус більш небезпечним для організму. У процесі відтворення віруси пошкоджують клітинний апарат і створюють свої копії, які, після загибелі клітини, потрапляють в міжклітинний простір і тільки там піддаються атаці нейтралізуючими антитілами", - звернула увагу Голубовська.

Коли клітини зливаються в синцитій, вірус штаму Delta, що знаходиться всередині, уникає дії антитіл, а ще - частково вислизає від антитіл, що виробляються у відповідь на вакцинацію. Найбільше такий ефект виражений у літніх людей.

Для кого "Дельта" найнебезпечніше

Згідно з даними британських фахівців, якщо людина вакцинована один раз, то ефективність щеплення становить близько 30% для запобігання хворобі та 75% для запобігання госпіталізації. Після двох доз вакцини це співвідношення дорівнює 80% і 94% відповідно. "Дельта" у пацієнта здатна завдати більшої шкоди тканинам і органам, особливо легенів.

Як себе убезпечити

Голубовська закликала не ставитися до загрози через небезпечний штам легковажно, і дала ряд порад, як можна уникнути негативних наслідків у разі зараження:

  • вакцинуватися, щоб "наростити" імунітет;
  • гуморальний імунітет після хвороби триває мінімум 11 місяців;
  • пріоритет у вакцинації треба віддавати неімунним, особливо з груп ризику;
  • після вакцинації уникайте людних місць, носіть маски - особливо протягом першого тижня, позаяк ви залишаєтеся вразливі до інфікування;
  • бажано оздоровитися, пам'ятати про правильне харчування і повноцінний сон.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...