Має знати кожен: Супрун розвінчала найпоширеніші міфи про артеріальний тиск

Уляна Супрун зазначила, що в Україні кожна третя доросла людина має підвищений артеріальний тиск. При цьому подібна тенденція спостерігається і в інших країнах. Про це в. о. міністра охорони здоров'я написала на своїй сторінці у Facebook, повідомляють Патріоти України.

За словами Супрун, через високий тиск збільшується ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності. При цьому підвищений тиск щорічно викликає близько 7,5 мільйонів смертей. Це більше 12% від загальної кількості.

У більшості людей з високим тиском немає ознак або симптомів, навіть якщо показники артеріального тиску досягають небезпечно високих рівнів. При цьому у деяких людей у разі підвищеного тиску може бути головний біль, задишка, і навіть кровотеча з носа.

Але ці ознаки і симптоми зазвичай не проявляються, поки тиск не досягне важкого або небезпечного для життя рівня. Лікар-кардіолог Лариса Міщенко розповіла про артеріальний тиску. Це слід знати кожному.

  • Для дорослої здорової людини оптимальним є артеріальний тиск 120/80 мм
  • За останніми рекомендаціями Європейського товариства кардіологів 2018 року, тиск 140/90 мм рт.ст. і вище є причиною для встановлення діагнозу артеріальної гіпертензії.
  • При вимірюванні тиску в домашніх умовах приводом для звернення до лікаря з метою діагностики артеріальної гіпертензії показник 135/85 мм рт.ст.

Коли вимірюєте тиск, потрібно дотримуватися наступних правил:

  • Робити це потрібно в спокійному місці після 5 хвилин відпочинку в положенні сидячи і спираючись на спинку стільця, обидві ноги тримати на підлозі.
  • За 30 хв до вимірювання тиску не можна курити, вживати каву та інші напої, що містять кофеїн, пити алкоголь і виконувати інтенсивні фізичні вправи.
  • Використовувати для вимірювання потрібно манжету відповідного розміру: для більшості людей підходить стандартна (ширина - 12-13 см, довжина - 35 см)
  • Манжетка повинна бути розміщена на плечі на рівні серця, на 2-3 см вище ліктьового згину, руку повинні вільно лежати на столі.
  • Виміряйте тиск мінімум двічі з інтервалом 1 хвилина і розрахуйте середній показник.

Ще кілька найпоширеніших міфів про вимірювання тиску:

Механічні сфігмоманометри точніше, ніж автоматичні прилади. Сучасні автоматичні і напівавтоматичні прилади для вимірювання тиску з манжетою на плече мають високий клас точності і рекомендовані як для професійного, так і для індивідуального використання.

Часто пацієнти, отримуючи різні показники тиску після двох або трьох вимірів, вважають свій "домашній" прилад несправним і навіть приносять його лікаря на перевірку.

Насправді абсолютно нормально отримувати різні результати. Тиск і пульс - величини дуже мінливі, які реагують на різні подразники зовні і всередині організму. Саме тому і рекомендується робити декілька вимірів і визначати середній показник.

За словами Супрун, поняття "робочого тиску" - це міф. Деякі люди називають високий тиск своїм нормальним станом, так як не мають скарг і негативних відчуттів. Але це не означає, що лікуватися не потрібно.

"Немає чим за газ та світ заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

середа, 24 квітень 2024, 19:41

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України. Попович повідомив, що пенсі...

Накивала п'ятами чи спіймали? У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

середа, 24 квітень 2024, 18:43

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова - Світлани Захарової - не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затри...