Майже всі припускаються помилки! На якій руці потрібно вимірювати артеріальний тиск

На гіпертонію, за даними ВООЗ, страждає близько 1,28 млрд дорослих людей у віці від 30 до 79 років. Більше того, 46% з них не знають про наявність проблеми. Тому стежити за артеріальним тиском потрібно регулярно, передають Патріоти України.

У багатьох українців вдома є тонометр, а тому виміряти артеріальний тиск вдома, здається, не проблема. Проте, не всі знають, на якій руці проводити вимірювання. Перевірте себе, чи ви все робите правильно.

Гіпертонією, або високим артеріальним тиском, називають стан, коли тиск в кровоносних судинах вище за нормальні показники (140/90 мм рт. ст.).

Раніше майже ніхто не наголошував на тому, що потрібно звертати увагу на вибір руки для правильного вимірювання артеріального тиску. Вважалося, що тиск в обох руках приблизно одинаковий, а тому це не має значення. Однак, згідно з останніми рекомендаціями, артеріальний тиск потрібно вимірювати одразу на двох руках.

Як це правильно робити? Вимірявши тиск на лівій руці, запишіть результат. Через кілька хвилин повторіть вимірювання на правій руці і знову запишіть результат. Не слід змінювати положення між вимірюваннями, адже навіть вставання з місця чи повільна ходьба можуть вплинути на результати. Важливо, щоб різниця між результатами не була великою і становила близько 10 мм рт. ст.

Однак, якщо ви бачите, що різниця значно більша, це привід звернутися до лікаря. Адже такий стан сигналізує, що серцево-судинна система може бути хворою.

На що саме вказують різні результати вимірювання:

  • різниця в 10 мм рт. ст. — можливо у вас розвивається безсимптомне захворювання периферичних артерій;
  • 15 мм рт. ст. — може вказувати на розвиток атеросклерозу або енцефалопатії, додатково на 70% підвищується ризик смерті від серцево-судинних захворювань;
  • 20 мм рт. ст. і вище — пройдіть діагностику щодо розшарування або стенозу аорти.

Однак, також слід пам'ятати, що інколи тонометри помилково занижують чи завищують результати, особливо, якщо ними користуватися неправильно. Тому одразу не панікуйте, а зачекайте якийсь час і проведіть тест знову.

В Україні АЗС готуються підвищувати ціни: Коли чекати на подорожчання пального

середа, 7 серпень 2024, 6:48

В Україні очікується зростання вартості пального. Причому вже найближчим часом. Причина - підвищення акцизів. Про це йдеться у звіті НБУ, передають Патріоти України. Втім, зазначається в ньому, через ефект бази порівняння, також зумовлений податковими...

Заява нумізматика спричинила "золоту лихоманку" в Британії: Люди риються в шухлядах у пошуках дрібної монети XX ст., за яку пропонують 140 000 фунтів стерлінгів (відео)

середа, 7 серпень 2024, 6:00

Британці розбагатіють, якщо продадуть на аукціоні дефіцитне пенні 1933 року випуску, розповів колекціонер старовинних монет. З його слів, відшукали ще не всі такі монети, тому шанс все ще лишається. . Житель Великої Британії зможе отримати 170 тис. фу...