Мамай-Гора вкотре порадувала археологів: На Запоріжжі виявили рідкісне поховання ординського воїна 15 століття (відео)

На Запоріжжі виявили рідкісне стародавнє поховання

У Запорізькій області археологи виявили рідкісне поховання XV століття. Останки знайшли на Мамай-Горі. Останки небіжчика показали, що той належав до племен мусульманської віри, які ховали своїх небіжчиків головою на захід і з поворотом тіла на південь, повідомляють Патріоти України з посиланням на Facebook-сторінку експедиції.

"Цього року в одному з поховань ми знайшли покійника з копитцем коня, що є дуже рідкісним явищем серед поховань цього типу", - відзначають археологи.

Відзначається, що на Мамай-Горі подібних поховань досліджено вже більш як півтори сотні. Серед них було 24 з коштовностями.

"Раніше в похованнях цього народу ми зустрічали залишки кісток овець, коней та корів, що свідчить про тип господарювання та підтверджує перехід від кочового до напівкочового способу життя", - розповідають археологи.

У цьому сезоні п'яте поховання, яке досліджують українські археологи. Всі могили відносяться до пізнього середньовіччя.

Вчені відзначають, що це кочівники, які прийшли зі Сходу або Криму і які контролювали одну із двох найбільших переправ у Нижньому Подніпров'ї та мали вагомий політичний та економічний вплив на цю територію до кінця XV століття. Середній вік цих осіб 30-40 років.


Війна не завада? Французькі ЗМІ повідомили про запрошення Росії на річницю висадки союзників у Нормандії

вівторок, 16 квітень 2024, 16:30

Міжнародна церемонія на честь 80-річчя висадки союзників у Нормандії відбудеться 6 червня. Володимира Путіна там точно не буде, але не виключена присутність кремлівської делегації, передають Патріоти України. За інформацією Europe 1, Росія буде добре п...

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...