Мародерство на ЗАЕС триває: Росіян підозрюють у крадіжці аварійних насосів, які мали підтримувати безпечний рівень води на атомній станції в нинішніх умовах, - експерт

Експерт із питань ядерної енергетики вважає, що води в охолоджуваному ставку біля ЗАЕС вистачить на кілька місяців роботи.

Росіяни могли вкрасти із Запорізької АЕС насосні мобільні станції, які дозволять підтримувати рівень води в ставку, що охолоджує ядерні реактори після спустошення Каховського водосховища через підрив.

Про це сказала експерт із питань ядерної енергетики Ольга Кошарна на прес-конференції. Вона повідомила, що з вересня п'ять із шести енергоблоків ЗАЕС знаходяться в холодному зупині та один у гарячому зупині.

За 8 місяців реактори охололи й зараз потрібні менші обсяги води, ніж коли вони працюють на потужності.

"Так, поряд із ЗАЕС є ставок-охолоджувач, він близько 8 квадратних кілометрів. Над рівнем моря 16,6 метрів. Обсяг достатній для роботи в такому режимі всіх енергоблоків як зараз на декілька місяців. Окрім того, є мобільні насосні станції, які були придбані на майданчику ЗАЕС після аварії на Фукусімі. Мобільні дизель-генератори", - пояснила вона.

Проте, експерт підкреслює, що наповнити басейн охолодження ЗАЕС завдяки мобільним насосним станціям можливо тільки якщо вони не були вкрадені загарбниками.

"Тобто якщо охолоджуючий ставок буде втрачати воду через випарювання або технологічні втрати, то можна поповнювати ставок цими мобільними установками. За однією умови: якщо вони не вкрадені. Мої джерела із персоналу на ЗАЕС пишуть що вночі "Камази" виходять із промислового майданчику", - сказала вона.

Кошарна, посилаючись на свої джерела на окупованій станції зазначила, що росіяни розкрадають і вивозять обладнання зі станції.

"Решта моєї родини в Україні": Телеведуча Мосейчук поскаржилась на хейт через еміграцію старшого сина до Німеччини

субота, 11 травень 2024, 13:52

Телеведуча та журналістка Наталія Мосейчук заявила, що «опинилася в епіцентрі інформаційної атаки». Журналістка зазначила, що її висловлювання про мобілізацію були «вирвані з контексту» і «маніпулятивно інтерпретовані». Мосейчук нарвалася на хейт після...

Під Ростовом спалахнула цистерна з паливом на залізниці (відео)

субота, 11 травень 2024, 12:59

У ніч на 11 травня в Орловському районі Ростовської області Росії зупинили рух поїздів. Про це повідомляє Головне управління Міністерства надзвичайних ситуацій у Ростовській області, передають Патріоти України. На станції «Куберле» вночі кілька вагонів...