Марсохід NASA уперше зафіксував сонячне гало на Червоній планеті (фотофакти)

Марсохід Perseverance на Червоній планеті зафіксував сонячне гало. Це перший випадок реєстрації цього явища поза Землею. Про це повідомляє Geophysical Research Letters.

На думку вчених, гало створюють кристалічні частинки водяно-крижаної хмари у вигляді шестикутних стовпчиків розмірами до майже 11 мікрометрів у довжину і діаметрі. Кристали спочатку перебували на висотах 40–50 км і за час спостережень могли опускатися до висот 3–12 км.

Наголошується, що гало, або яскраве кільце навколо Сонця, було помічено на знімках, зроблених камерами Perseverance. Такі ореоли часто трапляються у крижаних хмарах на Землі, але ніколи раніше їх не спостерігали на Марсі.

Група планетологів на чолі з Марком Леммоном з Інституту космічних наук у Боулдері повідомила про перший випадок реєстрації сонячного гало на Марсі, який відбувся вранці 15 грудня 2021 року. Спостереження велися протягом 3,3 години за допомогою камер марсоходу NASA, який працює у кратері Єзеро поблизу екватора планети.

Так дослідники дійшли висновку, що хмари, що утворюють гало на Марсі, є досить рідкісним явищем через високий рівень перенасичення водою, але можуть бути поширені у північних субтропічних регіонах планети у середині літа.

Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію

середа, 8 травень 2024, 15:44

Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року. Про це повідомляють у Telegram-каналі нардепа Олексія Гончаренка та у Tel...

Готуйтеся до удару! Перший етап підвищення тарифу на електроенергію можуть провести вже у 2024 році - всього їх буде декілька

середа, 8 травень 2024, 14:50

Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вже у 2024 році. Причина – дорожнеча відновлення об'єктів електроенергетики, для чого, за словами самих енергетиків, потрібен великий фінансовий ресурс. Загалом підвищення тарифу може пройти у кілька е...