"Масштаб проблеми величезний": Бобри вторглися на Аляску та сіють там хаос, - учені

Бобри вторглися на Аляску та сіють там хаос – учені

Глобальне підвищення температури на планеті спричинило масовий наплив бобрів на Аляску та північну Канаду. Ці тварини змінюють там навколишнє середовище та тим самим роблять ще більш руйнівний внесок у зміну клімату. Про хаос, який посіяли в арктичній тундрі бобри, повідомляє The Guardian, передають Патріоти України.

За інформацією науковців, на Алясці кількість бобрових ставків у струмках подвоїлася до щонайменше 12 000 за останні 20 років.

“Картування, яке зараз триває, показує, що до 2100 року вся територія, північний схил Аляски, буде колонізована бобрами”, — стверджує Кен Тейп, еколог з Університету Аляски, який відстежує наплив бобрів у північний ландшафт.

Як виявилося, глобальне потепління спричинило поширення чагарників в арктичній тундрі; сувора зима коротша, а в холодні місяці більше вільної води. Замість того, щоб валити дерева для своїх дамб, бобри будують їх із навколишніх чагарників, створюючи глибокі ставки, у яких влаштовують свої домівки.

Боброві ставки розморожують вічну мерзлоту, що відповідно виділяє метан, один із найпотужніших парникових газів. Це підтверджують знімки NASA.

Аляска – не єдиний регіон, за яким спостерігають вчені. Бобри також рухаються на півночі Канади, де створення ставків над вічною мерзлотою матиме подібний ефект. “Масштаб проблеми з точки зору простору та чисельності величезний”, — каже Тейп. Науковці поки не можуть запропонувати варіанти для виходу з такої ситуації.

"Деякі намагаються вирішити питання кардинально": В Україні назвали головні складнощі з пошуком ухилянтів

понеділок, 20 травень 2024, 12:44

Українським правоохоронцям вкрай рідко вдається відшукати серед військовозобов’язаних громадян тих, хто ухиляється від мобілізації. Адже деякі чоловіки намагаються вирішити питання кардинально – тікають за кордон. Про це в розмові з OBOZ.UA розповіли у...

Деякі українці мають право на дострокові пенсії: Хто може отримати і за яких умов

понеділок, 20 травень 2024, 12:25

Багатодітні матері, які виховали п'ятьох або більше дітей до шестирічного віку, можуть отримати дострокову пенсію в 50 років за наявності 15 років страхового стажу. Батьки за тих самих умов можуть претендувати на пенсію в 55 років з 20 роками стажу. Пр...