Мати загиблої в шоці: Убивцю 13-річної дівчинки можуть випустити на свободу через пів року в'язниці (фото, відео)

Людмила Шевчук, яка втратила доньку від де-факто п'яного водія, переконана: треба зробити все, щоб врятувати життя українців і щоб батьки більше не ховали своїх дітей.

Водій, який збив на смерть під Києвом 13-річну дівчинку, відбуває восьмирічний строк у виправній колонії, однак тепер хоче вийти на свободу за амністією. На те, щоб домогтися справедливості – покарання вбивці, сім'ї Ані Шевчук знадобилося цілих три роки. І ось тепер серця невтішних батьків знову розриваються: 3 лютого в Полтаві відбудеться нове судове засідання. Детальніше про резонансну трагедію – в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

  • У червні 2017 року в Києво-Святошинському районі було на смерть збито 13-річну школярку Аню Шевчук
  • Сім'я дівчинки відчайдушно боролася за справедливість, а вбивця весь цей час перебував на волі
  • 2 липня 2020 року Київський апеляційний суд ухвалив остаточне рішення та засудив Святослава Сторожика до 8 років в'язниці
Дівчинку збили на очах у старшої сестри

Трагедія сталася 22 червня 2017 року. Сестри Аня та Олена Шевчук підходили до дому в с. Тарасівка Києво-Святошинського району, коли на перехресті молодшу збив легковий автомобіль ВАЗ.

На очах у старшої сестри від удару Аню разом із велосипедом відкинуло на кілька метрів. "Я підбігла до Ані й почала перевіряти пульс, вона стікала кров'ю... Водій зупинився за 50-80 метрів", – зі сльозами згадувала дівчина.

За кермом автомобіля перебував 47-річний Станіслав Сторожик. За словами родичів, водій навіть не підійшов до збитої ним дівчинки й із самого початку поводився зухвало: кричав на людей і навіть накинувся на матір школярки.

    Аня Шевчук загинула під колесами автомобіля неадекватного водія

Тоді Людмила Шевчук пообіцяла, що він обов'язково відповість за вбивство її дитини. "Коли моя мертва дитина лежала на дорозі, а Сторожик сидів і сміявся мені в обличчя, я йому пообіцяла, що обов'язково доможуся покарання", – розповіла вона.

    "Справу намагалися зам'яти"
Родичі загиблої були шоковані розслідуванням ДТП. Так, слідчий протягом двох місяців не визнавав потерпілою Людмилу Шевчук, а свідчення сестри Олени переписував сім разів.

Адвокатка постраждалих Ганна Чернецька розповіла, що були припущені серйозні слідчі помилки.

"Абияк було зроблено схему ДТП. Не було навіть відображено місце розсипання скла з фари машини Сторожика, але ж воно свідчить про місце зіткнення. У водія не було взято аналіз на наркотичні речовини, хоча інструкція чітко говорить, що потрібно було дослідити на стан алкогольного, наркотичного чи психотропного сп'яніння", – уточнила вона.

У такий спосіб довести, що водій перебував у стані наркотичного сп'яніння, не вдалося. Хоча свідки підтверджували неадекватну поведінку Сторожика, який збив на смерть дівчинку.

Також адвокатка вважає, що справу намагалися зам'яти.

"Приїжджали дивні поняті. Був прокурор району, не думаю, що на кожну ДТП у величезному Києво-Святошинському районі він приїжджає. Навідувався начальник слідства – старший брат нашого слідчого. Було багато всього. Складалося враження, що все йшло до того, щоб зам'яти справу. Підвести до того, що дівчинка сама кинулася під колеса", – додала Чернецька.

    Станіслав Сторожик три роки перебував на волі

За її словами, і сам Сторожик почувався досить упевнено й нахабно. "Під час судових засідань погрожував і мені, і матері загиблої дівчинки. Усе це переконувало нас у тому, що він "вирішує питання". Але щось пішло не так, і Сторожику не вдалося уникнути покарання", – поділилася адвокатка.

Людмила Шевчук розповіла, що завжди вірила в справедливість, але були й моменти повного відчаю. "Ми пережили три роки пекла. Не знаю, звідки бралися сили все це перенести. Напевно, мені допомагали зверху – Господь і моя Анечка. Були моменти повного відчаю і здавалося, що немає виходу, але тут же з'являлися люди, які допомагали не втратити віру в справедливість. Чужі люди стали рідними", – зазначила безпорадна мати.

Вона розповідає, що на останньому засіданні в Київському апеляційному суді було дуже важко. "Сторожик посміхався, фотографував мене й кудись пересилав... А коли йому надали останнє слово, то сказав: "Я не можу зрозуміти, за що мені впаяли вісім років? Мені вже три роки нерви тріпають!"

2 липня 2020 року апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції. Станіслав Сторожик повинен був відправитися відбувати покарання, однак "щось пішло не так".

Забили на сполох рідні Ані Шевчук і сусіди злочинця. Виявилося, що злочинець, засуджений до 8 років позбавлення волі, півтора місяця після вироку продовжував спокійно жити у своєму будинку в селищі Глеваха Київської області. Цю інформацію підтвердили й місцеві жителі.

Тільки після резонансу Сторожика нарешті затримали й відправили до Крюківської виправної колонії. Але на цьому все не скінчилося. Тепер він намагається вийти на свободу за амністією. 3 лютого 2021 року цю справу буде розглядати вже Полтавський апеляційний суд.

Судове засідання призначено на 3 лютого

Страшні цифри

За офіційними даними патрульної поліції, в Україні з 1 січня до 31 грудня 2020 року трапилося 168 107 ДТП, у яких загинула 3541 людина.

До того ж 4522 ДТП – через провину нетверезих водіїв. У цих "п'яних" аваріях загинуло 103 людини, а 1554 було травмовано.

Жертвами стають і діти, а на тих, хто вижив, очікує тривале лікування.

Статистика "п'яних" ДТП за 2020 рік

Важливий законопроєкт

На цьому тижні в Раді розглядатимуть законопроєкт №2695, розроблений групою народних депутатів, які хочуть зберегти життя українців від п'яних водіїв на дорогах.

У проєкті закону передбачено кілька важливих нововведень. Зокрема, поліцейські будуть мати право здійснювати раптові перевірки водіїв на вміст алкоголю в організмі. Такі перевірки є у всіх цивілізованих країнах, але поки що заборонені в Україні.

Фактично, якщо цей документ буде проголосований з запропонованими правками, то він знову криміналізує відповідальність водіїв, які скоїли ДТП з жертвами в стані алкогольного і наркотичного сп'яніння. Людмила Шевчук, яка втратила доньку від де-факто п'яного водія, переконана: треба зробити все, щоб врятувати життя українців і щоб батьки більше не ховали своїх дітей.

Джерело: Обозреватель

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...