Мав звання почесного громадянина Львова: Помер український вчений і нардеп кількох скликань Ігор Юхновський

У віці 98 років помер український вчений та народний депутат кількох скликань Ігор Юхновський. Про місце і дату прощання та поховання буде відомо пізніше. Юхновського часто називали обличчям української Незалежності. Про це у Telegram повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, передають Патріоти України.

Ігор Юхновський був вченим академіком Національної академії наук України. Також він був народним депутатом І-ІV скликань. У 1991 році Юхновський висував свою кандидатуру у президенти України. Тоді він посів 5 місце, набравши 554 719 голосів.

Садовий зазначив, що Юхновський був творцем України та обличчям Незалежності. Також він мав звання почесного громадянина Львова.

Юхновський був доктором фізико-математичних наук, почесним директором Інституту фізики конденсованих систем НАН України, доктором Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, а також професором Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка.

Він відомий як творець Львівської наукової школи статистичної фізики. Юхновський розробив оригінальні та потужні методи теоретичних досліджень систем взаємодіючих частинок. Разом зі своїми учнями він зробив істотний внесок у розвиток теорії рідин і розчинів електролітів, металів і сплавів, невпорядкованих систем, фазових переходів та критичних явищ.

У поле наукових інтересів Юхновського також входили математичні методи в економіці та розвитку суспільства, проблеми енергетики, проблеми безпеки об'єкта "Укриття" на Чорнобильській АЕС, теорія гетерогенного каталізу та низка інших стратегічно важливих проблем для держави.

Кількість українських чоловіків, які нелегально тікають до Словаччини, збільшилася більш ніж удвічі - прикордонники

четвер, 9 травень 2024, 21:30

Прикордонна служба Словаччини стверджує, що кількість українських чоловіків призовного віку, які незаконно переходять кордон, збільшилася більш ніж удвічі за рік. Про це повідомляє Barron’s, передають Патріоти України. За даними словацьких прикордонник...

Консервація зупинила: На Рівненщині горе-крадій застряг у вікні підвалу (фото)

четвер, 9 травень 2024, 21:00

На Рівненщині 64-річний чоловік заліз у погріб до місцевої жительки і виніс всю консервацію. Проте зі зловмисником стався конфуз – краденим він загородив собі вихід і не зміг вибратися назад. Про це повідомляє поліція Рівненської області, передають Пат...