Медузи атакують Дніпро: Під Черкасами таке побачили вперше. Фахівці коментують ситуацію (відео)

У Черкаській області, в селі Чеховка, відпочивальники у річці помітили багато маленьких медуз. Також всього за десять хвилин відпочивальнику вдалося зловити кілька десятків.

Відео з цима істотами опублікували на сторінці "typical_cherkasy" в Instagram.

Окрім того, таких медуз у Дніпрі під Черкасами помітили вперше.

У коментарях користувачі пишуть, що бачили медуз і більших розмірів. Інші ж припускають, що вони могли припливти до Черкас через забруднену водойму.

  • Це дуже погано. Прісноводна медуза водиться тільки в критично поганій воді;
  • Там така зелена вода, що і медузи не живуть;
  • Заблукали. Яка все ж таки вода брудна.

Кандидатка біологічних наук, співробітниця Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України Куцоконь Юлія заявила, що у Дніпрі медузи нерідко трапляються. Однак вона пояснює, що це зовсім не ті медузи, які живуть у морі.

Їх називають краспедакустами, вони прісноводні з ряду лімномедуз і зустрічаються в прісних водоймах по всьому світу, каже біологиня.

За її словами, активному поширенню краспедакустів в українських річках сприяла дуже тепла погода. Медузи є безпечними для людини та ніякої загрози не можуть заподіяти.

Також медуз можна зустріти у різноманітних водоймах: озерах, струмках, ставках, басейнах, акваріумах. Найчастіше трапляються у невеликих штучних водоймах, куди, ймовірно, потрапляють поліпи разом із водними рослинами та ікрою риб.

У річці Дніпро під Черкасами виявили медуз: відео мікроскопічних жителів

Разом з тим, в Асоціації рибалок України повідомили,що у водах Дніпра оселилися амазонські прісноводні медузи, вони трохи менші за розміром, ніж морські. І цього літа в деяких затоках Дніпра їх вже надто багато.

«Стосовно дрібної медузи, то це Craspedacusta sowerbyi або амазонська прісноводна медуза з Південної Америки. Кілька років тому можна було побачити її поодинокі екземпляри, але в цьому році в деяких затоках, як в киселі плаваєш. Дана медуза - прибулець. Вона не властива нашій вітчизняній природі, швидше за все, потрапила у води Дніпра з чийогось акваріума. Цей вид походить від справжніх медуз, схожий з ними за структурою, так же має щупальці, тобто це справжня, повноцінна медуза, правда, менша від своїх морських родичів», - розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Він зазначив, що внаслідок промислових викидів, господарських забруднень, автомобільних викидів, а також потрапляння до річки агрохімікатів після рясних дощів, значно підвищилася солоність води у водосховищах Дніпра, що і дало можливість оселитися в каскаді Дніпровських водосховищ мешканцям морських лиманів.

Так, за словами експерта, якщо три роки тому рибу-голку і деякі види бичків можна було зустріти тільки в дельті Дніпра і на Каховському водосховищі, то сьогодні вони в достатку зустрічаються в затоках Дніпра у столиці.

Також Чистяков звернув увагу, що Дніпро катастрофічно заростає і міліє - тільки в столичній акваторії вже зафіксовано 57 мілин, які через три-п'ять років можуть перетворитися в острови.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...