Медики були вражені: У Львові в чоловіка перед операцією випадково знайшли... дзеркальні органи

Під час термінової операції на нирках в 74-річного мешканця Львівщини виявили рідкісну генетичну мутацію – дзеркальне розташування органів і судин тіла. Про це повідомляє видання Zaxid.net з посиланням на свої джерела, передають Патріоти України.

О сьомій ранку 24 вересня пацієнта доставили до Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом "розрив аневризми черевної аорти". Він потребував операційного втручання, адже в нього стрімко падав кров’яний тиск й не працювали нирки.

Проте перед операцією хірургам потрібно було знати точне місце, в якому стався розрив судини, тому пацієнту провели термінове обстеження на комп’ютерній томографії.

Під час обстеження перед операцією хірурги побачили, що в чоловіка всі органи та судини тіла розташовано дзеркально. Тобто, серце розташоване праворуч, а печінка – ліворуч (а не навпаки, як у переважної більшості людей). Також нетипове розміщення було й в кишківника та судин черевної порожнини.

"Те, що всі органи у чоловіка були розташовані нетипово дзеркально на початку суттєво ускладнювало операцію. Зупинити кровотечу черевної аорти треба було якомога швидше, а нам треба було спершу зорієнтуватися, де який орган лежить. Ми знаємо, що аорта має бути в цьому місці, кишківник – в цьому, а у пацієнта все не так, все було навпаки", – каже хірург Андрій Кіхтяк.

Операція, що тривала протягом двох з половиною годин, пройшла вдало.

Як з’ясували згодом, пацієнт не знав, що у нього всі органи розташовані дзеркально. Хоча і знав, що серце у нього розташоване справа, але це йому ніяк не заважало і він не звертав на це уваги. Про дзеркальне розташування інших органів, нетипово розвернуті судини чоловік дізнався лише тепер.

Така аномалія називається "транспозиція органів" (латиною Situs inversus) і трапляється природним чином під час розвитку ембріона. За даними сучасної медицини, трапляється 1 раз на 6000-8000 новонароджених.

Загалом, така аномалія ніяк не ускладнює і не погіршує фізіологічне здоров’я людей. Утім, у 5-10% людей з такою аномалією мають також проблеми з серцево-судинною системою через незвичне розташування серця.

Її спадкова передача залежить від великої сукупності різних генів та факторів довкілля, тож учені наразі поглиблюють свої знання про її механізми.

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...

"Хитра мобілізація": Стало відомо, у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:30

У Законі про мобілізацію за несплату аліментів татам трьох і більше дітей будуть знімати бронь. І це торкнеться навіть жінок. Однак це не означає, що боржника одразу відправлять на фронт, передають Патріоти України. Про нові правила у Законі про мобіл...