Медики заявили про незворотні наслідки коронавірусу для здоров'я

Коронавірус COVID-19 вражає не тільки легені, але й інші органи людини. Водночас навіть після того, як пацієнт поборов хворобу, повністю відновитися йому не вдасться. До такого висновку дійшли лікарі та вчені із США і Китаю. Про це повідомляє Jerusalem Post, передають Патріоти України.

Зокрема, кардіолог із Єльського університету доктор Харлан Крумгольц переконує, що COVID-19 – не просте порушення дихання. Хвороба впливає на серце, печінку, нирки, кровоносну та ендокринні системи, а також мозок людини. А кардіолог Джозеф Бреннан заявляє, що коронавірус призводить до довгострокових наслідків для організму, які можуть бути навіть незворотними

Лікар із Гонконгу Оуен Цанг Так-інь зазначає, що в деяких людей, які перемогли коронавірус, може виникати зниження функції легень на 20-30%.

В іншому дослідженні китайських учених йдеться про те, що багато хто з людей, які пережили легкі та важкі форми коронавірусу, досі не змогли повернутися до нормального життя. Зокрема, лікарі досліджували 34 пацієнтів із COVID-19 під час госпіталізації та після неї, і з’ясували, що у деяких видужалих порушувалася функція печінки.

Ще одне спостереження за пацієнтами в Китаї говорить про те, що у 12% з них проявлялася серцева недостатність після одужання від коронавірусу. Медики пов'язують це з тим, що під час ускладнень хвороби легені погано забезпечують організм киснем, що й призводить до проблем із серцем.

Вчені пригадують, як родич нового штаму коронавірусу, SARS-CoV, який викликав епідемію атипової пневмонії у 2002-2003 роках, призвів до ураження легень у третини пацієнтів. Ці симптоми проявлялися ще протягом 15 років.

Тоді як у третини пацієнтів, які перехворіли Близькосхідним респіраторним синдромом MERS у 2013 році (теж один зі штамів коронавірусу), спостерігалося рубцювання легенів – фіброз.

Зважаючи на все це, дослідники визнають, що, найімовірніше, пацієнти, які одужали після COVID-19, теж будуть страждати від тривалого ураження легень.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...