"Менше понтів, більше природності": Шість головних секретів датського щастя

Данці дуже постаралися, щоб у їхньому житті було менше непотрібної боротьби: із заторами, ямами на дорогах, нелогічністю законів, громадським транспортом, галасливими сусідами та іншими незручностями.

"Нині велика мода на щастя. І мені захотілося зрозуміти, як так сталося, що люди, які живуть там, де негожих днів удвічі більше, ніж сонячних, зима і мерзенне міжсезоння тривають добрих десять місяців, а солодких фруктів взагалі немає, — вміють, попри все, бути безумовно щасливими", - пише у своєму блозі психолог Олена Любченко, передають Патріоти України, та продовжує:

"Отже, нижче шість важливих висновків про психологію щастя, які привезла з Копенгагена.

1. Не варто гнатися за модою на щастя

Ви помітили, що ми стали мірятися щастям? «Бути щасливим» — тепер як черговий пункт у великому списку вимог до себе. Народила? Схудла? Подорожуєш? Відзвітуй якомога більшій кількості людей (для цього й існують соцмережі). Сучасна мода робить щастя досягненням, атрибутом. Хоча це докорінно суперечить самій ідеї хюґе — мистецтву бути щасливим.

Як не парадоксально, у словосполученні «бути щасливим» головне слово «бути». Жити повнотою моменту, бути собою, чути свої бажання і розуміти, що внутрішня повнота і згода із собою важливіша за будь-яку моду.

2. Створювати щастя і радіти процесу

Чому данців із року в рік визнають найщасливішою нацією на світі, стає зрозуміло вже в аеропорту Копенгагена: підлога там встелена затишним, натертим воском дубовим паркетом, на стінах розвішано картини і концептуальні плакати, пахне знаменитою данською здобою.

Від усього цього мимоволі розслабляєшся, перестаєш брати участь у звичних перегонах «хто перший до паспортного контролю», оскільки всі рецептори сигналять: ти прилетів, ти вдома, про тебе вже подбали, тобі не потрібно нікуди бігти.

Данці дуже постаралися, щоб у їхньому житті було менше непотрібної боротьби: із заторами, ямами на дорогах, нелогічністю законів, громадським транспортом, галасливими сусідами та іншими незручностями.

Вони все це зробили самі. У них незрівнянно суворіша зима, проте незрівнянно якісніший асфальт. У них біля кожного під'їзду цвіте рожевий кущ. Як вони примудряються? Пояснюю.

3. Процес створення щастя і є щастя

Радісно поратися із квітами, бо я це люблю, — це просте щастя хюґе. Не плутати із «впасти на городі, бо інакше що люди скажуть?»

Весело гасати на велосипедах під проливним дощем — це теж психологія хюґе. Не плутати з «бігати п’яною компанією і кричати, чому немає накриття на зупинці». Не шуміти, не залишати за собою сміття, не побиватися, чому все так погано, не боротися, зчепивши зуби і ненавидячи все навколо, а із задоволенням створювати своє щасливе життя — особливий кайф хюґе.

4. Відпустити напруження

Хюґе — це відсутність напруги. Насамперед внутрішньої. Своїх співгромадян я бачу в постійних внутрішніх битвах, конфліктах, щоденному доведенні чогось собі й іншим. Усі від усіх чогось хочуть і вимагають. А ще нашій людині всі винні, і вона постійно обурена: де? Як це все далеко від щастя.

І якби ж то вимоги інших. Більшість українців незадоволені не тільки близькими, владою, країною, погодою. Головне — вони незадоволені самими собою. І тут вже точно не до хюґе.

Щастя — це залишити у спокої себе й інших, припинити порівнювати, видихнути й уявити, що ми нічого нікому не винні народити, посадити, захистити і виглядати «до цих років».

5. Бути природним у всьому

Це те, що знімає 90% непотрібної напруги з попереднього пункту. Ніде не зустрічала стільки гарних сивочолих жінок, як у Данії. Ніде не зустрічала жінок із такими гарними зморшками — і водночас таких молодих, енергійних, сексуальних. Старіння природне. І місцеві щодо цього не напружуються, не страждають, не переймаються. Їздять собі до ста років на велосипедах тихими парками, стежать за здоров’ям, бігають, задоволені, набережними. Все, що природне, — гарне, вважають данці. А тому носять зручний одяг і взуття, їдять натуральні продукти і бережуть кожен сантиметр своєї дивовижної природи.

6. Звільнити життя для важливого

Звісно, все взаємопов'язано і працює в комплексі. Збережене старовинне місто, в якому немає жодного білборда або рекламного плаката на будинку; всі машини з потужними фільтрами і чисте повітря, навіть коли гуляєш уздовж траси; декілька величезних парків і питна вода з-під крану — це якість життя, яка знімає стрес і втому, додає здоров’я і краси.

Однак важливіше порядок усередині. Згідно хюґе, з нього все починається. Якщо ціла нація живе за принципом «коли добре всім, тоді добре і мені» — це дуже впливає на рівень щастя.

Хюґе — це ставлення до себе і до життя. Це розуміння, що добре, а що погано. Це трохи менше понтів, більше природності і добрих справ. Це турбота про себе, про дітей, про людей навколо, про природу, про своє місто, щоб жити зі змістом, а не за модою. Турбота про найважливіші речі. Отак вдається щастя.

Джерело: НВ

Дружина Сенцова очолила український офіс Amnesty International

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:37

Юристка та громадська активістка Вероніка Вельч, яка родом з Франківська, очолила український офіс міжнародної організації Amnesty International. Про це Вероніка Вельч повідомила у фейсбук, передають Патріоти України. "Долучаюсь до міжнародного правоза...

ДТП за участі голови райдержадміністраці в Броварах: У поліції розповіли подробиці (фото, відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:44

Голова райдержадміністрації Броварів Володимир Майбоженко влаштував ДТП на пішохідному переході під Києвом. Попередньо відомо, що посадовець районної військової адміністрації не зупинився на забороняючий сигнал світлофору та скоїв наїзд на пішоходів. ...