Містять небезпечні речовини! Як українцям не потрапити на фальсифікати молочних продуктів у магазинах

В Україні в магазинах продають різні небезпечні фальсифікати молочних продуктів, зокрема сиру та масла. Щоб не купити такий товар, варто звертати увагу на маркування. Про це у коментарі "Обозревателю" розповів професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко. Він радить споживачам вибрати виробника, у якому точно впевнені, та купувати продукцію у нього, передають Патріоти України.

"Щодо масла в нас основна фальсифікація – додають рослинний жир. Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він дорогий, він дорожчий, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема найдешевший зараз – пальмовий, його, як правило, і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман покупців, тому що продукт має коштувати дешевше, а з іншого боку там ще є важливість у тому, що цей продукт стає неякісним", – пояснює Савченко.

Якщо викласти на тарілку це неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того, щоб консистенцію зробити таку ж, як у вершковому маслі, застосовують спеціальну теплову обробку і зазвичай обробляють цей жир при температурі понад 220 градусів. Унаслідок цього утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю, каже професор.

"І ось у цьому самому біда, що покупець про це не знає. А там утворюються трансізомери, і вони викликають через деякий час утворення ракових клітин в організмі. І трансізомери нормуються за ГОСТом, їх не повинно бути більше 6%, це природне тло, яке притаманне молочному жиру та тваринним жирам взагалі. А от у рослинних жирах, якщо їх обробити у такий спосіб, утворюється безліч трансізомерів і це вже пряма загроза здоров'ю", – підкреслив Савченко.

Через додавання цього жиру консистенція масла стає така ж, як у вершковому маслі, він (цей шматок) пружно стоятиме і не розтікатиметься. Тому виробники і йдуть на це, щоби не розпізнали фальсифікацію.

Експерт зазначив, що в магазинах насамперед мають бути сири та масла з етикетками. Тому споживачам варто насамперед дивитися на маркування обраного товару.

"Зараз законодавство суворо вимагає, щоб у нас було все, що в цьому продукті, написане на етикетці. Якщо воно не відповідає етикетці, то це вже злочин – навмисна фальсифікація. Тому зазвичай ті виробники, які виробляють продукцію у великій кількості, тобто великі заводи, зараз дуже мало фальсифікують", – підсумував фахівець.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...