Містять небезпечні речовини! Як українцям не потрапити на фальсифікати молочних продуктів у магазинах

В Україні в магазинах продають різні небезпечні фальсифікати молочних продуктів, зокрема сиру та масла. Щоб не купити такий товар, варто звертати увагу на маркування. Про це у коментарі "Обозревателю" розповів професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів НУБіП Олександр Савченко. Він радить споживачам вибрати виробника, у якому точно впевнені, та купувати продукцію у нього, передають Патріоти України.

"Щодо масла в нас основна фальсифікація – додають рослинний жир. Молочний жир корисний, у всіх аспектах він потрібен, але він дорогий, він дорожчий, ніж рослинний. А ось рослинний жир, зокрема найдешевший зараз – пальмовий, його, як правило, і додають у продукт. Тут є дві сторони. З одного – обман покупців, тому що продукт має коштувати дешевше, а з іншого боку там ще є важливість у тому, що цей продукт стає неякісним", – пояснює Савченко.

Якщо викласти на тарілку це неякісне масло (до якого додали пальмовий жир), то за кімнатної температури воно почне розтікатися. І для того, щоб консистенцію зробити таку ж, як у вершковому маслі, застосовують спеціальну теплову обробку і зазвичай обробляють цей жир при температурі понад 220 градусів. Унаслідок цього утворюються речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю, каже професор.

"І ось у цьому самому біда, що покупець про це не знає. А там утворюються трансізомери, і вони викликають через деякий час утворення ракових клітин в організмі. І трансізомери нормуються за ГОСТом, їх не повинно бути більше 6%, це природне тло, яке притаманне молочному жиру та тваринним жирам взагалі. А от у рослинних жирах, якщо їх обробити у такий спосіб, утворюється безліч трансізомерів і це вже пряма загроза здоров'ю", – підкреслив Савченко.

Через додавання цього жиру консистенція масла стає така ж, як у вершковому маслі, він (цей шматок) пружно стоятиме і не розтікатиметься. Тому виробники і йдуть на це, щоби не розпізнали фальсифікацію.

Експерт зазначив, що в магазинах насамперед мають бути сири та масла з етикетками. Тому споживачам варто насамперед дивитися на маркування обраного товару.

"Зараз законодавство суворо вимагає, щоб у нас було все, що в цьому продукті, написане на етикетці. Якщо воно не відповідає етикетці, то це вже злочин – навмисна фальсифікація. Тому зазвичай ті виробники, які виробляють продукцію у великій кількості, тобто великі заводи, зараз дуже мало фальсифікують", – підсумував фахівець.

На вечірці були ще дві дівчини: У дубайській справі моделі Марії Ковальчук з'явилися нові подробиці

понеділок, 21 квітень 2025, 22:12

У скандальній справі української моделі Марії Ковальчук, яку знайшли в Дубаї з численними переломами та без документів, з'явилися нові деталі, інформують Патріоти України. Відомо, що наприкінці березня поліція України відкрила кримінальну справу після ...

Житель Кропивницького носив із собою гранатомет та погрожував оточуючим

понеділок, 21 квітень 2025, 21:52

У Кропивницькому чоловік у стані алкогольного сп’яніння посеред вулиці розпочав конфлікт, який переріс у бійку. Під час сутички він дістав з автомобіля зброю та почав погрожувати оточуючим. Про інцидент повідомила пресслужба ГУНП в Кіровоградській обла...