Міжнародне авторалі "Шовковий шлях" виявилося прикриттям для таємних операцій Росії

Росія використовує у своїх цілях міжнародні автомобільні перегони “Шовковий шлях”, а їх директор Булат Янборисов регулярно спілкується з офіцерами російських спецслужб. Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat, Der Spiegel, Le Monde та The Insider.

У розслідуванні сказано, що голова асоціації Silkway Rally Булат Янборисов отримав від заступника начальника ГРУ Володимира Алексєєва орден Олександра Невського, яким нагороджують «за особисту відвагу та бойові заслуги».

Ралі “Шовковий шлях” (Silkway Rally) вперше провели у 2009 році як позашляхові перегони між Казанню та Ашхабадом (столиця Туркменістану). 2016 року ралі вже проводили від Москви до Пекіна, за рік — до Сіаню. Директором Шовкового шляху був російський гонщик і багаторазовий переможець ралі Дакар Володимир Чагін, його заступником — Фредерік Лек’єн, який раніше очолював франшизу Rally Dakar.

Окрім просування вантажівок КАМАЗ (головного спонсора перегонів) і зміцнення відносин з Китаєм, ралі, судячи із внутрішніх документів, також мало сприяти проєкту Siberian Power 2 і “забезпечувати політичну стабільність у Монголії”.

В іншому внутрішньому документі Silkway Rally називають “універсальною платформою для народної дипломатії” та інструментом зближення Росії, Китаю, Ірану, Катару, Афганістану, Сирії, Туркменістану і Таджикистану. За допомогою перегонів Росія планувала зміцнити позиції в регіоні, впливати на Саудівську Аравію і Туреччину, а також запропонувати руху Талібан “дорожню карту до міжнародної легітимності” в обмін на визнання окупованого Криму “російською територією”.

Фото на тему: "міжнародні автомобільні перегони "Шовковий шлях""

Ще один внутрішній документ під грифом Цілком таємно містить доповідь Булата Янборисова міністру оборони РФ Сергію Шойгу за листопад 2021 року. Там розповідається про військові цілі ралі, зокрема можливості для створення нових військово-політичних союзів, збільшення російської військової присутності в регіоні, контроль над озброєннями і відкриття нового ринку для військової промисловості Росії. Водночас The Insider пише, що поки що “єдиним міжнародним успіхом” організаторів перегонів є мультфільм Rally Road Racers, до якого залучили відомих акторів.

"Завдяки ним весь патріотизм вивітрився": Ексфутболіст газпромівського клубу несподівано наїхав на владу Росії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:08

Роман Широков, колишній футболіст пітерського Зеніта, спонсором якого є Газпром, заявив, що влада Росії в останні роки посприяла відсутності футбольного патріотизму у РФ. Широков заявив, що саме тому після кар'єри у Зеніті він спокійно грав за принципо...

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...