МНС безсиле - "просто денег нет": ​Площа пожеж у Сибіру досягла розмірів Бельгії і продовжує стрімко збільшуватись

Охоплена вогнем територія за кілька днів зросла в півтора рази

Площа лісових пожеж, що вирують в 10 регіонах Сибіру і Далекого Сходу, досягла 3 мільйонів гектарів, повідомив в понеділок перший заступник глави МНС РФ Олександр Чупріян, зазначають Патріоти України.

Сотні населених пунктів опинилися в диму, кількість вогнищ загоряння перевищила п'ять сотень, і «тенденція йде на збільшення», констатував Купріян. Охоплена вогнем територія зросла в півтора рази за кілька днів і тепер за площею перевищує Бельгію (30 тис кв км.).

«Це катастрофа, - каже керівник протипожежної програми «Грінпіс Росія» Григорій Куксін. - Більше 90% припадає на так звані зони контролю, по ним прийнято рішення не гасити. Саме це призвело до таких площ пожеж». За його словами, площа гасіння зараз не покриває і 5% від площі горіння. «Пожежі, які гасять по всій країні - це близько 100-150 тис. га», - каже Куксін.

У тому випадку, якщо витрати на ліквідацію пожежі перевищують можливий прогнозований збиток, органи виконавчої влади регіону можуть прийняти рішення про припинення гасіння - такий наказ Мінприроди 2015 року, пояснив ТАСС глава думського комітету з природних ресурсів, власності і земельних відносин Микола Ніколаєв. Ця практика історично склалася від бідності - немає грошей, немає палива, немає літаків, щоб закидати пожежних на віддалені території, пояснює Кускін: саме через це ситуація вийшла з-під контролю.

За даними авіалісоохорони, пожежі зафіксовані в 10 регіонах: у Іркутської і Тюменській областях, в Красноярському, Хабаровському, Пермському і Забайкальському краї, в Якутії, Бурятії і в Ямало-Ненецькому АО. Основна площа припадає на Якутію, понад 1,2 млн га. Більше 1 млн га - в Красноярському краї і близько 700 тис. га - в Іркутській області, випливає з даних «Грінпіс». Хоча теперішні пожежі не загрожують населеним пунктам і об'єктам економіки, але люди страждають від задимлення, визнає Чупріян з МНС:

«Дим поширюється на тисячі кілометрів, якість життя різко погіршується, навіть в містах зросла кількість людей, які звернулися за медичною допомогою, закривалися або міняли режим роботи аеропорти, відбувався збій в розкладі вильотів».

Гар поширюється на сусідні області Сибіру, серпанком закрито сонце навіть за 700 км від Красноярського краю - в Томській області, Хакасії, Кемерово, Новосибірську. У вихідні «димна імла» дійшла до Поволжя. Через сірувату, білясту або жовтувату пелену видимість може знижуватися до декількох сотень і навіть десятків метрів, попередив Гідрометцентр Татарстану.

«Великий і глибокий висотний циклон над Західним і Середнім Сибіром сприяє переносу продуктів горіння лісів на Урал, Удмуртію, Пермський край, Башкортостан і Республіку Татарстан», - заявили у відомстві. У Набережних Челнах і Нижньокамську концентрація диму досягла гранично-допустимої норми, в обох містах утворився смог. Їдкий туман дістався в Єкатеринбург, Новосибірськ, Омськ, Тюмень, Перм і Челябінськ.

«На відміну від звичайної практики, коли дим йде на північ, в цьому році він повернув на захід, в більш населену частину країни. Значна частина Сибіру і уральські міста - незважаючи на те, що на Уралі ситуація благополучна - опинилися під впливом щільного задимлення», - розповідає Кускін з Грінпіс.

За прогнозом МНС, дощів в зоні пожеж не прогнозується. «Чим більше вогнище пожежі, тим більше воно блокує вологу. З даних космічного моніторингу видно, що циклони обходять це місце, тому довгоочікуваних дощів не відбувається», - пояснив Чупріян.

Вчені заявили, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику

неділя, 28 квітень 2024, 9:59

Вогнестійкі домішки у складі мікропластику можуть поглинатися шкірою і потрапляти у кров. Про це повідомляє Medical News Today із посиланням на результатидослідження, яке опубліковане в журналі Environment International, передають Патріоти України. Нау...

Хто може отримати відстрочку в Україні з 1 травня - всі категорії

неділя, 28 квітень 2024, 9:48

За новими правилами відстрочку від мобілізації можуть отримати тільки певні категорії громадян, передають Патріоти України. Відстрочка від мобілізації 2024 по догляду за інвалідами та літніми людьми. Новий законопроєкт про мобілізацію набуде чинності 1...