Мобілізація та повістки через смартфон: Чи зобов’язаний громадянин мати ґаджети, інтернет та імейл

Попри те, що Кабмін відкликав законопроєкт про мобілізацію, юристи продовжують обговорювати норми, які суперечать законодавству, або які важко виконати, передають Патріоти України.

Одна з них — що зобов'язує військовозобов’язаних реєструвати особистий електронний кабінет. Її реалізувати буде вкрай складно і майже нереально. Все через те, що чинне законодавство не зобов’язує громадянина мати будь-який ґаджет, без якого своєю чергою неможливе користування таким кабінетом.

Про це в коментарі для ТСН.ua розповів адвокат Ростислав Кравець, який спеціалізується в тому числі й на питаннях мобілізації.

За його словами, в жодному законодавчому документі не прописаний не лише обов’язок громадянина мати якийсь ґаджет, але не прописаний обов’язок поповнювати рахунок для того, щоб мати доступ до інтернет-мережі.

На думку адвокатів, поки це питання не буде врегульоване, ухилянти, які знаються на законодавстві, можуть використовувати це як прогалину в законодавстві. Іншими словами, матимуть аргумент не реєструватися в особистому кабінеті.

«Поки що ця ідея нездійсненна з об’єктивних причин, — каже Ростислав Кравець. — Насправді зобов’язати когось мати електронний кабінет і користуватися електронними послугами буде вкрай важко. Чинне законодавство не зобов’язує громадянина мати смартфон або будь-який інший ґаджет. Так само громадянин України не зобов’язаний реєструватися в „Дії“, не зобов’язаний мати ідентифікаційний код, якщо він має релігійні переконання».

Також фахівець додає: «Це (ініціатива зобов’язати військовозобов’язаних мати особистий електронний кабінет — Ред.) свідчить про повну професійну непридатність цих осіб».

Резюмуючи, Кравець зазначив, що військовозобов’язаний має право не поповнювати рахунок для доступу до мережі інтернет і подальшого перегляду повідомлень в особистому кабінеті.

«Навіть якщо у людини є смартфон, це не зобов’язує перевіряти повідомлення. Замість того, щоб налагодити військовий облік, у нас намагаються залякати громадян», — висловлює свою думку Кравець

Частина українців мають можливість вийти на пенсію у 55 років: Хто саме та за яких умов

вівторок, 17 вересень 2024, 0:00

Українські жінки можуть вийти на пенсію в 55 років за наявності 30 років страхового стажу або роботи в шкідливих умовах. Також передбачені перехідні положення для жінок, народжених до квітня 1961 року, які можуть вийти на пенсію раніше 60 років, переда...

Маск анонсував висадку перших астронавтів на Марс уже 2028 року. Експерти оцінили амбітну заяву

понеділок, 16 вересень 2024, 23:29

Керівник американської компанії SpaceX, мільярдер та винахідник Ілон Маск уже багато років марить ідеєю про колонізацію Марса, де начебто збирається навіть особисто провести залишок свого життя. Амбітний підприємець анонсував висадку людей на Червону п...