Мобілізація в Україні: Адвокат вказав на нюанси проходження військово-лікарської комісії, щоб не порушили ваші права

В умовах дефіциту фахівців військово-лікарської комісії часто-густо перетворюються на досить формальну процедуру, як свідчать мобілізовані

Адвокат Тарас Никифорчук розповів про військово-лікарську комісію (ВЛК), яку проходять військовозобов'язані після прибуття в ТЦК. У своєму YouTube-каналі він пояснив, з якими хворобами українців не призивають, зазначають Патріоти України.

Адвокат нагадав ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно з якою не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, "визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії)".

Никифорчук зазначив, що подивитися перелік хвороб і дізнатися, чи придатні ви до служби у воєнний час, можна за посиланням.

"Треба розуміти, що з деякими хворобами в мирний час вас ніхто не буде забирати. А ось у воєнний час можуть цілком забрати на службу, тому що там написано "частково придатний" або "придатний у воєнний час", — пояснив експерт.

Він додав, що якщо у вас є медичні документи про ваш стан здоров'я, обов'язково беріть їх із собою на проходження комісії в ТЦК. Також на місці ви можете написати заяву, в якій вказати, що ви просите лікарську комісію врахувати такі-то документи, робите їхню копію і додаєте. Якщо документ ігнорують, ви ще можете його відправити "Укрпоштою".

"Незалежно від того, яка хвороба у людини, останнє рішення завжди ухвалює комісія", — наголосив адвокат. Якщо військовозобов'язаний не згоден з рішенням комісії, він може оскаржити його в суді або в вищій комісії.

Кабмін працює над автоматизацією та діджиталізацією всіх процесів проходження бійцями військово-лікарських комісій. "Працюємо над тим, щоб прибрати зайву бюрократію і можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій", — заявив прем'єр Шмигаль.

Народний електромобіль по-китайськи: Geely виводить на ринок новинку ціною у $6800 з досить пристойними параметрами (фотофакти)

середа, 8 травень 2024, 3:25

Створено електромобіль Geely Panda Go Kart Edition. Модель презентують 9 травня. Її вартість 6 800 доларів. Про це повідомляє CarNewsChina. . Авто позиціонують, як карт для міста. Воно має агресивніші бампери, обвіс та антикрило на даху та оригінальні...

"Прошу звинувачувати у моїй смерті Путіна і росіян": Нові подробиці щодо загибелі жінки в дендропарку Кропивницького

вівторок, 7 травень 2024, 23:55

У дендропарку у Кропивницькому Кіровоградської області 7 травня жінка впала з оглядового колеса. Факт її загибелі "Суспільному" підтвердила речниця поліції області Віталіна Бевзенко, нагадують Патріоти України. З її слів, інформація на номер 102 надійш...