Мобілізація в Україні: Юрист пояснив, як діяти, якщо представники ТЦК намагаються посадити в авто

В Україні триває загальна мобілізація. У цей час чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки і можуть вступити до лав ЗСУ, передають Патріоти України.

Захист держави — не довільне право, а обов’язок, передбачений статтею 65 Конституції України. Ухиляння від його виконання є не лише порушенням закону, а й ганебним вчинком. Через це описані далі алгоритми та вказівки покликані не стати “дороговказом ухилянта, а зробити мобілізаційні процеси зрозумілішими, а від того законнішими й ефективнішими".

Юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор із Tactical combat casualty care Володимир Романчук в статті “Як покращити мобілізацію без бійок на вулицях і облав на чоловіків — відповіді юриста” для ZN.UA розповів, як діяти військовозобов’язаному, якщо представники військкомату проти волі намагаються посадити його в авто.

Він пояснив, що у випадку, якщо працівники ТЦК нехтують нормами чинного законодавства, намагаються кудись доправити військовозобов’язаного або посадити в авто проти волі, йому краще не починати бійку, оскільки в такій поведінці наявні ознаки низки протиправних дій, за які Кримінальним кодексом України встановлена відповідальність.

Насамперед потрібно перевірити, чи відповідає повістка усім вимогам. Повістка, яка не містить потрібної інформації, не є офіційним викликом до ТЦК, а отже, зобов’язання з’явитися нема. Якщо після видавання неналежно оформленої повістки особу відпускають додому, — вона абсолютно вільна.

Якщо працівники ТЦК силоміць намагаються помістити особу у транспортний засіб, необхідно дотримуватися такого алгоритму.

  • Не підписуйте жодних протоколів, адже якщо під час конфлікту присутні або в ньому беруть участь офіцери поліції, їхні дії надалі можуть трактуватися як затримання для встановлення особи та/або з’ясування обставин якогось правопорушення.
  • Незалежно від присутності поліції, телефонуйте 102 й повідомляйте, що вас силоміць намагаються заштовхати в автомобіль, зазначивши фактичну адресу перебування та адресу, куди вас, імовірно, везуть. Не уточнюйте, що це працівники ТЦК, — тоді поліція прибуде з більшою ймовірністю.
  • Не сприяйте діям працівників ТЦК, не підписуйте документів, не їдьте на власному транспорті за ними.
  • В разі конфліктної ситуації, коли ваші права порушують, розпочніть відеознімання та звертайтеся до людей поруч на вулиці: друзів, знайомих, звичайних перехожих, закликаючи їх фільмувати правопорушення й викликати поліцію.
  • Якщо працівники ТЦК проти вашої волі все ж таки доправили вас транспортним засобом до ТЦК та СП, не підписуйте наданих вам документів, викликайте поліцію, зв’яжіться з адвокатом і продовжуйте відеозйомку. Перебуваючи в ТЦК, розмовляйте з працівниками ввічливо та спокійно, проте впевнено.

За словами юриста, такий алгоритм дій — прийнятний і рекомендований і у випадках на кшталт того, що трапився з водієм автобуса з дітьми.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...