Мобілізація в Україні триває: Хто зможе виїжджати за кордон після 18 травня

З 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію та порядок військової служби. При цьому основні правила виїзду за кордон залишаються без змін, але є деякі принципові нюанси

Укази президента України від 24 лютого 2022 року, які вводять воєнний стан та загальну мобілізацію, забороняють виїзд за кордон військовозобов’язаним віком від 18 до 60 років. Однак це не абсолютний заборонений виїзд. Базовий закон про мобілізацію та порядок проходження військової служби дозволяє перетнути кордон окремим категоріям за певних умов і обставин. Правила регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, яка була змінена після введення воєнного стану. Наприклад, вона визначає порядок виїзду водіїв транспорту з гуманітарними вантажами та студентів на навчання.

11 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до закону про мобілізацію, які набудуть чинності 18 травня. Проте речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що нинішні правила перетину кордону залишаються в силі. Детальніше розповість "Еспресо.Захід".

Хто не може виїхати за кордон

Згідно із законодавством, виїзд за кордон з України заборонений для таких категорій громадян:

  • Чоловіки, які є військовозобов’язаними, але не мають підстав для виїзду за кордон. Це стосується тих чоловіків, які не належать до жодної з зазначених вище виняткових ситуацій.
  • Чоловіки, які отримали повістку на мобілізацію. Це стосується тих чоловіків, які повинні з’явитися до військкомату та виконати свій військовий обов’язок.
  • Жінки, які отримали повістку на мобілізацію.

Хто може виїхати за кордон з України

За чинним законодавством, виїзд за кордон з України можливий для таких категорій громадян:

  • Жінки, які не отримали повістку на мобілізацію. Це стосується тих жінок, які мають медичну або фармацевтичну освіту, а також тих, які добровільно стали на військовий облік.
  • Чоловіки, які не є військовозобов’язаними. Це стосується тих чоловіків, які не мають українського громадянства, а також тих, які мають постійне місце проживання за кордоном.
  • Чоловіки, які є військовозобов’язаними, але мають підстави для виїзду за кордон. Це стосується тих чоловіків, які виїжджають за кордон у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, участю в міжнародних заходах, виконанням державних обов’язків, дипломатичною діяльністю, допомогою Збройним силам України тощо. Також до цієї категорії належать ті чоловіки, які супроводжують за кордон осіб з інвалідністю, своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи, є опікунами осіб з інвалідністю і супроводжує їх.

Прикордонники перевірятимуть військово-облікові документи

Зараз службовці Держприкордонслужби отримають право перевіряти військово-облікові документи чоловіків та військовозобов’язаних жінок (з медичною чи фармацевтичною спеціальністю). Усі військовозобов’язані повинні поновити персональні дані в цих документах протягом 60 днів (після 18 травня).

Згідно з цим законом на військово-обліковому документі повинен бути VIN-код

Його треба пред’явити на вимогу представників ТЦК та СП, а також на вимогу поліцейських, які після 18 травня отримають право доставляти до ТЦК та СП осіб, які не мають документів або перебувають у "базі ухилянтів" (Єдиний реєстр військовозобов’язаних). Тому навіть ті, хто має право на виїзд, повинні звернутися до ТЦК та СП, щоб отримати військово-обліковий документ з VIN-кодом. Цей код потім зчитують спеціальними приладами прикордонники, що дає їм доступ до особової справи військовозобов’язаного в електронній формі. Раніше право виїзду за кордон для окремих категорій чоловіків не відповідало поновленню військово-облікових документів.

Недостатньо бути знятим з військового обліку

Виїзд за межі України дозволений чоловікам, які не підлягають призову або мають право на відстрочку. Однак для цього вони повинні довести це відповідними документами.

Також стаття 23 мобілізаційного закону визначає, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю, непридатними або тимчасово непридатними.

Якщо чоловік має лише відмітку від ТЦК та СП "знятий з військового обліку", це не дає йому безперешкодного права перетнути кордон. Ця відмітка не підтверджує факту інвалідності або непридатності до військової служби у Військових частинах за станом здоров’я. Тому слід звернутися до ТЦК та СП для отримання відповідних документів.

Недостатньо просто бути багатодітним батьком для виїзду за кордон

Стаття 23 мобілізаційного закону визначає ще одну категорію військовозобов’язаних жінок і чоловіків, які мають право виїжджати за межі України через відстрочку від призову.

Це батьки, які утримують трьох або більше дітей віком до 18 років. Важливо, що в цьому випадку враховується не тільки факт батьківства, але й утримання трьох або більше неповнолітніх дітей. Тобто це право поширюється також на опікунів і усиновлювачів таких дітей.

Якщо чоловік не проживає зі своїми дітьми, наприклад, має малечу від різних шлюбів, то повинен надати докази, що утримує їх: рішення суду про аліменти й довідку з виконавчої служби, яка підтверджує стан сплати аліментів. Заборгованість зі сплати аліментів на понад три місяці позбавляє прав на відстрочку й перетин кордону.

Чи треба щоразу оновлювати "Резерв+", щоб з'явилася додаткова інформація: У Міноборони дали пояснення

п’ятниця, 28 червень 2024, 23:55

Оновлювання даних у застосунку "Резерв+" залежить від того, коли була занесена первинна інформація в реєстр "Оберіг", передають Патріоти України. з посиланням на заступницю міністра оборони Катерину Черногоренко в ефірі телемарафону. "Насправді це зал...

Справжні "улюблені": Кого з українських публічних осіб найчастіше цитують російські пропагандисти

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:10

В Україні провели дослідження, яке показало, кого з українських публічних осіб найчастіше цитують пропагандистські видання держави-агресора Росії. У топ-40 потрапили колишній радник Леоніда Кучми Олег Соскін, генерал ЗСУ у відставці Сергій Кривонос, на...