Мобілізація в Україні триває, але чоловікам дозволили легально виїжджати за кордон за однієї умови: Що треба знати

В Україні продовжено військовий стан та активно проводиться мобілізація. Стало відомо, що деякі чоловіки можуть легально виїжджати за кордон через систему "Шлях", передають Патріоти України.

Військовозобов'язаним українцям заборонили залишати країну в умовах повномасштабної війни з російськими окупантами. Проте певні категорії осіб мають таке право. Серед них чоловіки, які займаються транспортуванням вантажів та перевозят медичні чи гуманітарні відправлення.

Чоловіки в Україні можуть легально виїхати за кордон під час мобілізації

Систему "Шлях" запустили наприкінці 2021 року з метою зниження рівня корупції у сфері міжнародних перевезень. Вона почала працювати у березні 2022-го. Про це повідомив адвокат Ігор Чудовський.

Списки осіб, які мають легальний дозвіл на перетин кордону, потрібно заздалегідь внести до інформаційної електронної бази даних, якою керує Укртрансбезпека.

Чоловікам надають право виїзду із України, якщо вони доставляють вантажі для ЗСУ та інших військових формувань, медичні вантажі та гуманітарну допомогу.

Дозвіл видається на 30 днів – після погодження з Державною прикордонною службою, ОВА та Міністерством інфраструктури. Після зазначеного терміну слід повторно звертатися до відомств.

Як оформити дозвіл на виїзд

За дозволом на виїзд можуть звертатися представники військових адміністрацій та правоохоронних органів, військовослужбовці та медичні установи, а також фізичні особи. Запити приймають в ОВА та Міністерстві інфраструктури. Потрібно надіслати листа на електронну адресу та вказати мету поїздки, кількість транспортних засобів та об'єм вантажу.

Якщо заявку погодять, інформація про водія з'явиться у системі "Шлях" і її передадуть до Держприкордонслужби, де винесуть остаточне рішення на підставі витягу із розпорядження ОВА та даних в електронній системі

"Ми повинні співпрацювати": Влада Литви підтримала ідею повернення в Україну чоловіків призовного віку

вівторок, 30 квітень 2024, 9:55

Президент Литви Гітанас Науседа та прем’єр-міністр Інгріда Шимоніте підтримали ідею повернення в Україну чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном, передають Патріоти України. На думку Науседи під час дискусії на радіо LRT, Україна повинна...

Все для фронту, все для перемоги: Український виробник пластикової тари залучив ветеранів авіабудування та організував виготовлення далекобійних БПЛА

вівторок, 30 квітень 2024, 9:05

В ангарі на заході України кілька десятків робітників збирають безпілотники, які використовують для нанесення ударів в далекому тилу Росії, оповідає Своїм читачам The Wall Street Journal . Власник заводу з виготовлення дронів попросив не розголошувати...