Мобілізація в Україні триває: Які наслідки чекають на 16-річних, які не стануть на військовий облік

В Україні кожен юнак, який досяг 16-річного віку, зобов’язаний стати на військовий облік. Цей обов'язок, передбачений законодавством, є обов’язковим для всіх юнаків і контролюється на державному рівні, передають Патріоти України.

Адвокат Дмитро Франчук у коментарі для РБК-Україна пояснює, що юнаки повинні зареєструватися у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Ця процедура включає проходження медичного огляду та реєстрацію особистих даних призовника. Якщо юнак не стане на облік, це може мати наслідки у вигляді адміністративного стягнення.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення законодавства про військовий обов’язок та військову службу карається штрафом. За неповнолітнього відповідальність нестимуть його законні представники – батьки або опікуни. Розмір штрафу може залежати від конкретних обставин справи, але будь-яке покарання є небажаним і неприємним наслідком.

Вплив на можливість виїзду за кордон

Франчук зазначає, що на перший погляд, відсутність взяття на військовий облік у 16 років не створює негайних перешкод для виїзду за межі країни. Однак після досягнення повноліття ситуація змінюється. Якщо юнак не виконав свої обов’язки щодо військового обліку, це може розцінюватися як ухилення від військової служби. У такому випадку можуть виникнути серйозні обмеження на виїзд за кордон, що суттєво ускладнить життя хлопця.

Як стати на облік

Щоб стати на військовий облік, юнак повинен звернутися до територіального центру комплектування за місцем проживання. Процедура передбачає обов’язковий медичний огляд, під час якого визначається придатність до військової служби. "Результати огляду, а також інші особисті дані призовника заносяться до військово-облікових документів. Ці дані зберігаються та використовуються для подальших призовних заходів", – зазначає Франчук.

Скільки триватимуть відключення світла взимку: Озвучено найкраший і найгірший сценарії

вівторок, 27 серпень 2024, 6:00

Якщо температура повітря в Україні взимку знизиться до -10 °C, відключення світла можуть тривати до 8 годин на добу. Про це повідомив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, передають Патріоти Ук...

Зараз йому має бути 70 років: "Куленепробивний" крокодил з'їв сотні людей (фото)

понеділок, 26 серпень 2024, 23:00

Мешканці берегів озера Танганікія в Бурунді десятиліттями живуть у страху — їх роками тероризує крокодил-вбивця. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Коли в 70-х роках на береги озера почали виносити випотрошені трупи і відрубані ноги, с...