Мобілізація в Україні триває: Які зміни чекають на людей з інвалідністю

Наприкінці червня 2022 року українські нардепи запропонували призивати на службу в армію людей з інвалідністю за їхньої згоди. У квітні 2024 року Верховна Рада ухвалила новий законопроєкт про мобілізацію, який вносить зміни в мобілізацію. Чи можуть тепер мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи пояснив адвокат Роман Сімутін, передають Патріоти України.

"Мені невідомий законодавчий інструмент змусити людину примусово пройти медичний огляд. Фактично, залишається лише один спосіб - застосувати презумпцію винуватості та визнати винним без вини. Тобто скасують інвалідність, якщо чоловік відмовиться пройти повторний огляд. Подібна норма у нас є в адмінкодексі - це відмова водія від проходження освідування на предмет сп'яніння. Поліцейському просто не потрібно змушувати водія проходити огляд. Якщо він відмовляється, така відмова просто прирівнюється до керування в стані сп'яніння, складається протокол, штраф і позбавлення права керування", - сказав він.

Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю
  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, є тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)

Особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання. Якщо вам надійде повістка, потрібно прийти до військкомату у зазначений час та мати з собою документи, які підтверджуватимуть вашу інвалідність.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...