Мобілізація в Україні триває: Юрист розповів, чи можуть призвати на фронт батька і сина одночасно

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років зобов'язані служити. Юрист Ілля Шипко розповів, чи може таке статися, що з однієї сім'ї призвуть одразу кількох чоловіків, передають Патріоти України.

З його слів, багато людей чомусь вважають, що мобілізувати на службу завжди можна тільки одного працездатного чоловіка з сім'ї, однак такі судження вкрай помилкові й не відповідають дійсності.

Те законодавство, яке сьогодні діє в Україні, не передбачає заборони на призов одразу кількох чоловіків з однієї родини. Тобто, якщо це умовні батько і син, то їм двом одночасно може прийти повістка до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП).

"Слід зазначити, що хибними є думки, що неможливо мобілізувати батька і сина, з міркувань того, що повинен залишитися хтось із працездатних чоловіків у сім'ї — як годувальник. На сьогодні відсутні будь-які нормативно-правові акти, що передбачають таку заборону для мобілізації", — каже юрист.

Водночас, певні винятки для деяких категорій осіб все ж таки є. Відповідно, такого виду мобілізації можна уникнути.

Один із них може отримати відстрочку відповідно до 23 статті закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку". Приміром, якщо в сім'ї є людина, зокрема дружина, яка має інвалідність.

Також право на відстрочку дається чоловікові, у якого на утриманні перебуває троє неповнолітніх дітей. У такому разі його не зможуть мобілізувати вже разом із дорослим сином.

Тобто, якщо жоден із пунктів відстрочки сім'ї не підходить, тоді батька і сина можуть мобілізувати одночасно. Обмежень на це немає.

Нагадаємо, у Верховній Раді України пропонують ухвалити зміни до кримінального законодавства, щоб посилити покарання для ухилянтів від мобілізації.

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...