Мобілізація в Україні триває: У поліції розповіли, як розшукують ухилянтів

Наразі в Україні подовжено воєнний стан і триває мобілізація військовозобов'язаних, проте дехто ухиляється від призову, хоча за це передбачено покарання. Як розшукують ухилянтів, в інтерв’ю виданню "Цензор.Нет" розповів перший заступник голови Національної поліції Максим Цуцкірідзе, передають Патріоти України.

Він пояснив алгоритм дій поліцейських при пошуку людей та які інструменти для цього задіяні. За словами заступника Нацполіції, наявний цілий комплекс заходів. Він наголосив, що всі засоби застосовуються лише тоді, коли вже вдалося встановити, де перебуває людина, про яку поінформував ТЦК.

"Ухилення від призову і мобілізації — це чітко наша підслідність, наш функціонал. Звичайно, ці кримінальні провадження розпочинаються за ініціативою територіальних центрів комплектування, тому що ми не можемо знати, хто ухилився, не відреагував на повістку, чи хто не з’явився після проходження ВЛК. Тому виключно після того, як надійдуть списки таких осіб, ми починаємо працювати. Там є певні процедури", — уточнив Цуцкірідзе.

Щодо статистики, то, за словами поліцейського високопосадовця, розслідується близько 9400 проваджень щодо ухилення від мобілізації. Наразі до суду скеровано 2600 проваджень.

"Дещо повільно такі справи розглядаються в судах, ми розуміємо, що на суддів велике навантаження, але вже є й вироки. В 2022 році винесено 250 вироків, в 2023-му — близько 300. Все ж таки, щоб люди відчували, що відворотності покарання немає за цим злочином, судам треба ще попрацювати", — підкреслив перший заступник.

Найбільша кількість кримінальних проваджень по ухиленню від мобілізації розслідується у прикордонних областях — Одеській, Закарпатській, Львівській, Чернівецькій.

За словами Цуцкірідзе, наявність самого кримінального провадження "розв’язує" руки і дає змогу провести весь комплекс слідчих і негласних слідчих розшукових дій.

"Тобто від банальних допитів оточення цієї людини до оперативних заходів, які стосуються і телефонів, і відкритого пересування на автомобілях (програма "Безпечне місто"), і т. ін.", — підсумовує перший заступник.

Ситуація з покараннями

Стосовно вироків і термінів покарання, Цуцкірідзе зазначив, що чоловіки, які ухиляються від мобілізації, переважно отримують умовні терміни покарання. При цьому, як наголошує поліцейський, суди враховують моральний стан, певні етичні моменти, наявність родичів, дітей, які перебувають на утриманні цих людей, їхні аргументи щодо непридатності до служби, хоча медична комісія надає довідку, що він придатний.

"Але тут ще треба розподіляти, коли настає сам момент ухилення. Якщо це перша повістка і чоловік просто не з’явився, треба з’ясувати, чому так сталося. Бо у нас же багато внутрішньо переміщених осіб, довести, що така людина отримала повістку надзвичайно складно. І що був умисел направлений на ухилення від мобілізації. Ну, сказав, що не бачив, не чув і т. ін.", — розповідає заступник.

І додає, що спочатку Нацполіція встановлює, чи було відомо людині про повістку. Наприклад, свідчення сусідів чи родичів теж слугують в деяких випадках доказами того, що особа свідомо розуміла те, що повинна з’явитись до ТЦК і мобілізуватися.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...