Мобілізація в Україні: У ТЦК розповіли, з якими хворобами тепер беруть в армію

Міністерство оборони України, згідно з наказом № 490 від 18 серпня 2023 року, зняло обмеження на визначення придатності до військової служби, передають Патріоти України.

Водночас змінилися положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Речник Полтавського обласного ТЦК і СП майор Роман Істомін розповів, з якими захворюваннями тепер можуть мобілізувати і чи обов'язково не повністю здорові люди опиняться на передовій. Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Телеграф".

"Список хвороб [виключених зі списку підстав для відтермінування], якщо не помиляюся, розписано на 400 сторінках... Але рішення по кожному випадку, по кожній конкретній людині — за ВЛК", — пояснив Роман Істомін, зазначивши, що водночас зберігся перелік важких захворювань, які слугують підставою для зняття з військового обліку.

Зокрема, підставою для відстрочки більше не є:

  • клінічно вилікуваний туберкульоз;
  • вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • безсимптомне носійство ВІЛ;
  • хвороби крові та кровотворних органів;
  • хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • легкі короткочасні хворобливі прояви психічних розладів.

Згідно з останніми змінами нормативних документів, визначено три категорії придатності до військової служби:

  • придатний;
  • обмежено придатний;
  • не придатний.

Висновки про обмежену придатність робляться виключно на підставі стану здоров'я конкретної людини. Після спілкування з призовником, його обстеження і здачі аналізів ВЛК робить висновок, на підставі якого виноситься постанова про його придатність, постановку на облік і можливу мобілізацію.

Тепер, у зв'язку зі зміною списку захворювань, деяким військовозобов'язаним змінять категорію з "непридатний" на "обмежено придатний".

Що означає обмежена придатність

Військовозобов'язаний, визнаний обмежено придатним, не може виконувати будь-яких дій. Під час видачі висновку військово-лікарська комісія вказує, до чого саме призовник не придатний.

"Комусь, наприклад, протипоказано перебувати в замкнутому просторі, а комусь — на відкритому. Комусь не можна багато копати, а комусь — носити бронежилет, бо в нього проблеми зі спиною. А в когось плоскостопість 3-го ступеня... Це тонкий підхід", — пояснив Істомін.

Залежно від рекомендацій ВЛК, призовника відправляють на службу в той підрозділ, де його стан здоров'я не завадить йому виконувати свої обов'язки, а ці обов'язки зі свого боку не стануть причиною критичного погіршення його здоров'я.

Істомін зазначає, що в ті підрозділи, де від призовника вимагається хороша фізична підготовка і передбачаються складні навантаження, обмежено придатних відправляти точно не будуть. Тобто, з висновком про обмежену придатність призовникам закритий шлях у наступні армійські підрозділи:

  • Сили спеціальних операцій (ССО);
  • десантно-штурмові війська (ДШВ);
  • морська піхота (МП).

Насамперед призовників, які мають захворювання, що дають змогу їх мобілізувати, відправлятимуть на службу в різні військові установи, на склади, для обслуговування постачання фронту тощо.

"Армія — це не тільки передова. Тому громадянин може захищати Батьківщину, перебуваючи в умовному тилу. Він також є захисником, військовослужбовцем, хоч і обмежено придатним", — наголосив Істомін.

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...