MOBLOT: Вчені винайшли роботи-молекули, які створюють матерію

Сформувавшись, молекулярні роботи можуть приймати будь-яку форму на основі конкретних композиційних властивостей, утворюючи роботизовану «матерію».

"Исследователи из Университета Аквилы и Университета Перуджи в Италии недавно создали MOBLOT — модель роевой робототехники, в которой роботы-молекулы естественным образом образуют материи. Об этом говорится в статье на ACM", повідомляють Патріоти України .

У дослідженнях, присвячених ройовій робототехніці, зазвичай використовуються теоретичні підходи для абстрактного опису роботизованих систем. Теоретична модель, яка найчастіше використовується в дослідженнях робототехніки, - це OBLOT, що представляє роботів в якості простих систем, ідентичних, без пам'яті і нездатних спілкуватися один з одним.

«MOBLOT — це нова модель теоретичної ройової робототехніки», — розповів Альфредо Наварра, один з дослідників. - «Абревіатура розшифровується як Molecular OBLivious robOTs, оскільки ми надихалися природою: подібно до атомів, що поєднується в молекули, в MOBLOT прості роботи можуть переміщатися, утворюючи більш складні обчислювальні одиниці (які також називаються молекулами в моделі)».

Після формування молекулярні роботи можуть приймати будь-яку форму на основі певних композиційних властивостей, утворюючи роботизовану «матерію». Після формування заданої форми, якщо з'являться інші вхідні сигнали або стимули, молекули можуть автоматично самореконфігурувати свої позиції, щоб змінити цю форму.

«Наша кінцева мета - змоделювати роботизовану матерію, яка може алгоритмічно змінювати форму. До сих пір така теоретична модель не розглядалася », - робить висновок Наварра.

У порівнянні з моделлю OBLOT і іншими підходами в робототехніці, модель MOBLOT може застосовуватися в більшій кількості сценаріїв, в яких порушується симетрія формування рою роботів. По суті, модель формалізує поведінку дуже простих роботів, які можуть утворювати більш складні роботизовані структури ( «молекули»), які, в свою чергу, можуть утворювати різні види кінцевих сполук ( «матерії»).

Крім того, нова теоретична модель може надихнути інші команди на розробку роботів з композиційними характеристиками, які нагадують характеристики описуваних роботизованих систем.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...