"Моя последняя ротация": Медик, яка загинула під Маріуполем, передчувала власну смерть

Медики боролися за її життя кілька годин, але врятувати Ірину не змогли.

Ірина Шевченко. Фото: соцмережі.

3 липня, в Херсоні поховають 48-річну Ірину Шевченко (позивний «Скажена»). Військовий медик, сержант 36-ї окремої бригади морської піхоти, кавалер ордена «За мужність» загинула 1 липня під Водяним Волноваського району Донецької області, нагадують Патріоти України.

Санітарний автомобіль «Хаммер» на якому Ірина і матрос-водій Сергій Майборода їхали забирати пораненого, був обстріляний бойовиками з ПТУР (протитанкова керована ракета). Від «Хаммера» залишився тільки обгорілий каркас. 47-річний Сергій Майборода загинув на місці. Ірина Шевченко отримала важкі травми і опіки. Медики боролися за її життя кілька годин, але врятувати Ірину не змогли. О 14:10 її серце перестало битися.

Соцмережі вибухнули прокльонами на адресу відморозків, які обстрілюють санітарні машини. Президент України Володимир Зеленський, який дізнався новину на шляху до Канади, написав на своїй сторінці, що обстріл санітарного автомобіля - це «порушення норм міжнародного гуманітарного права і підла спроба зірвати важкий переговорний процес про припинення вогню на Донбасі», і закликав партнерів зі США та Європи відреагувати на це кричуще беззаконня.
«Медики ніколи не повинні ставати мішенню для обстрілу», - заявив спеціальний представник США по Україні Курт Волкер, засудивши атаку бойовиків на санітарний автомобіль біля Водяного.
Служба безпеки України почала розслідування цього факту, відкривши кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни.» Але кого і як будуть притягати до відповідальності, поки незрозуміло. Тим часом друзі загиблої готуються зустрічати в Херсоні труну з її тілом.

— Ирочка знала, предчувствовала свою смерть, — розповіла журналістам її подруга Наталя Бреус. — Она сказала мне: «Наташа, это моя последняя ротация. Я домой уже не вернусь». И все равно поехала на фронт. Она болела, у нее был сахарный диабет, но все равно все время была на передовой, просто не могла бросить своих пацанов и сидеть дома. А теперь вот ее везут домой в гробу… Машина с телом Иринки будет выезжать из Мариуполя поздно ночью со вторника на среду. 3 июля в семь утра будем на коленях встречать колонну с телом Иры (язык не поворачивается назвать ее «грузом 200») на Цюрупинском мосту. С 6:00 до 6:30 всех желающих заберут автобусом возле здания обладминистрации, отвезут к мосту, а потом привезут обратно. Прощание состоится возле Дома культуры текстильщиков (ДКТ) с 11:00 до 13:00, здесь же будет отпевание. Потом мы поедем на кладбище геологов, Иру похоронят там на Алее Героев. В 15:30 в обладминистрации будет поминальный обед.

До війни Ірина Шевченко працювала продавцем на ринку, торгувала всім - від фруктів і овочів до одягу і іграшок. Після анексії Криму разом з подругою Ганною пройшла кілька медичних курсів - від тактичної медицини до викладання першої долікарської допомоги. Отримавши ліцензію, почали їздити на запрошення командирів на полігони і навчати бійців - прикордонників, морських піхотинців. Коли Ірині запропонували підписати контракт, погодилася, не роздумуючи. У лютому 2015 го вже була в Широкиному в складі 36-ї бригади морської піхоти. Незважаючи на посаду радіотелефоніста-санінструктора, «Скажена» вивозила з «нульовки» поранених бійців, лікувала їх, а ще готувала їжу, в тому числі булочки і млинчики, про які серед її побратимів, волонтерів і заїжджих журналістів ходять легенди.

«Она была и навсегда останется Мамой, сестрой, подругой, настоящим боевым побратимом для всех морских пехотинцев, для волонтеров, для нас, журналистов, — написала в Facebook журналіст Аліна Комарова. Всегда в самом пекле, спасая жизнь ребят… Ангел не в белом халате. Всегда для ВСЕХ находилось доброе слово, вкуснейшие блинчики, сварганенные за 5 минут, ароматный грибной соус… В разрушенном орками селе у Ирочки был островок мира — палисадник с благоухающими в мае ландышами.

Джерело: Факты

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...