Молочні каші і не тільки: Археологи виявили залишки давньої кераміки і дізналися, що люди їли 3 тис. років тому (фото)

Вчені досліджували виявлені на Мальті зразки залишків кераміки мальтійського бронзового століття, знайдені в доісторичному місці, і встановили, що між 2500 і 700 роками до нашої ери жителі регіону любили кашу і вміли робити сир. Про це пише Тimes of Мalta, передають Патріоти України.

Дослідження є частиною проекту археології середземноморської дієти і проводиться під керівництвом Давида Танаса з Інституту перспективних досліджень культури і навколишнього середовища Університету Південної Флориди.

Знайдені на городищі черепки глиняного посуду були проаналізовані на предмет органічних залишків і білків. Це дозволило дослідникам ідентифікувати деякі інгредієнти, які входили в раціон мальтійського бронзового століття.

Були проаналізовані різні типи керамічних виробів, щоб визначити традиційні функції цих посудин і спробувати реконструювати харчові звички, методи обробки харчових продуктів і пов'язані з сільським господарством економічні стратегії корінної мальтійської громади.

Аналіз показав, що в контейнерах перебувала суміш коров'ячого молока і злаків, що свідчило про наявність доісторичної каші. У більшості випадків були виявлені сліди пшениці, рідше - ячменю. Дані, за словами Танаса, вказують на те, що мальтійці Il-Qlejgħa tal-Baħrija культивували розведення великої рогатої худоби і переробку молока.

Будуть масові перевірки: У Міноборони попередили, чого чекати ухилянтам

вівторок, 16 квітень 2024, 18:30

Запізніле прийняття закону про мобілізацію привело до того, що ухилянти почуваються «наче риба у воді», і намагаються за будь-якої можливості уникнути призову, передають Патріоти України. Але ситуація повинна змінитися дуже скоро, заявив заступник міні...

Заявив, що його "спровокували": Суд оштрафував на 17 тис. чоловіка з Кіровоградщини, який показав поліції статевий орган

вівторок, 16 квітень 2024, 17:57

Чоловіка з Кіровоградської області оштрафували на 17 тисяч гривень за те, що він показав поліції свій статевий орган. Той заявив, що його "спровокували", передають Патріоти України. Про це йдеться у вироку Новгородківського районного суду Кіровоградськ...