Молодість Землі зберігає дивовижні таємниці: Науковці виявили в Африці ядерний реактор, котрий був запущений у роботу 2 млрд років тому

Спроби пояснити це явище природними процесами впирається у глухий кут через технологічні проблеми, котрі, з точки зору сучасної науки, подолати без втручання високорозвиненого розуму ж неможливим

Стародавній ядерний реактор, знайдений в Африці, ймовірно, налічує 2 мільярди років

Вже точно встановлено, що приблизно два мільярди років тому частина африканського уранового родовища зазнала процесу ядерного поділу.

Але що ж це було?

Якимось чудовим чином збіглися всі необхідні умови і ядерний реактор давнини запрацював сам по собі, чи все ж таки хтось навмисно запустив реакцію? Таємницю цього древнього ядерного реактора досі не розкрито.

Почалося все 1972 року. Співробітник заводу з переробки палива “Reactor” помітив щось дивне у звичайному аналізі урану, вилученого з африканського родовища.

Як і у випадку з усім природним ураном, досліджуваний матеріал містив три ізотопи – три форми з різними атомними масами: уран 238, найпоширеніший сорт; уран 234, найрідкісніший; та уран 235, ізотоп, який може сприяти ядерній ланцюговій реакції.

Експерти Французької комісії з атомної енергії (CEA) протягом кількох тижнів були спантеличені і не могли пояснити чому на природному родовищі таке дивне відсоткове співвідношення знайденого урану.

Ми можемо знайти 235 атомів урану, які становлять лише 0,720 відсотка від загальної кількості у земній корі, на Місяці і навіть у метеоритах.

Але у зразках, які були отримані з родовища Окло у Габоні, колишньої французької колонії у Західній Африці, уран-235 становив лише 0,717 відсотка.

Такої, здавалося б, невеликої різниці було достатньо, щоб попередити французьких учених, що з мінералами було щось не те.

Науковці виявили в Африці стародавній ядерний реактор_1

Ці незначні факти призвели до подальшого розслідування, яке показало, що в частині шахти, де були взяті зразки, кількість урану 235 була значно нижчою за стандартні показники.

Складалося враження, що із цієї шахти кимось було навмисно видобуто близько 200 кілограмів урану 235. Сьогодні такої кількості вистачило б для створення шести ядерних бомб.
Експерти та вчені з усього світу зібралися в Габоні, щоб з'ясувати, що відбувається з ураном з Окло і що робить його таким особливим.

Вони з'ясували, що місце, де знаходився уран, є удосконаленим підземним ядерним реактором, який виходить за рамки розуміння наших сучасних наукових знань.

Багато хто вважає, що цьому давньому ядерному реактору близько 1,8 мільярда років, і в далекому минулому він працював не менше 500 000 років.

Фахівці провели різні дослідження на урановому копальні, а результати були опубліковані на конференції Міжнародного агентства з атомної енергії.

Згідно з інформаційними агентствами Африки, дослідники виявили сліди продуктів поділу та паливних відходів у різних місцях шахти.

Цікаво, що сучасні ядерні реактори не можна порівнювати з цим давнім реактором з аспектів конструкції та функціональності.

Цей древній ядерний реактор був завдовжки кілька кілометрів. Неймовірно, але для такої великої споруди теплова дія на навколишнє середовище була обмежена лише 40 метрами з боків.

Ще більш дивовижним для дослідників стали радіоактивні відходи, які досі не вийшли за межі майданчика, оскільки вони все ще тримаються на місці завдяки геології району.

Дивно, але ядерна реакція відбулася таким чином, що утворився плутоній, побічний продукт, а сама ядерна реакція була сповільнена.

У сучасній атомній науці таке вважається святим Граалем. Здатність пом'якшувати реакцію означає, що після початку процесу можна використовувати контрольовану вихідну потужність з можливістю запобігання катастрофічних вибухів і одномоментного виділення енергії.

Природний ядерний реактор

Зрештою, дослідники вирішили, що ядерний реактор в Окло природним утворенням, але не все так просто і істина виходить далеко за межі нашого розуміння.

Декілька вчених, які брали участь у вивченні реактора в Окло, дійшли висновку, що мінерали були збагачені в далекому минулому, приблизно 1,8 мільярда років тому, посередництвом природної ланцюгової реакції.

Вони також виявили, що вода використовувалася для ослаблення реакції таким же чином, як сучасні ядерні реактори охолоджують за допомогою графіт-кадмієвих валів, запобігаючи переходу реактора в критичний стан і неминучий вибух.

Д-р Гленн Т. Сіборг, колишній голова Комісії з атомної енергії США та лауреат Нобелівської премії за свою роботу з синтезу важких елементів, зазначив, що умови, за яких уран може бути стабільним у реакції, мають бути правильними та досить жорсткими.

Наприклад, вода, яка бере участь у ядерній реакції, має бути чистою.

Навіть кілька частинок мільйон забруднюючих речовин можуть отруїти реакцію, зупинивши її.

Але проблема в тому, що ніде у світі немає природної чистої води.

Декілька експертів обговорили великий ядерний реактор в Окло, заявивши, що жодного разу в геологічно оціненій історії родовищ Окло там не було скупчення в одному місці з достатньою кількістю урану-235 для природної ядерної реакції.

Коли ці відкладення виникли в минулому через повільний радіоактивний розпад U-235, матеріал, що розщеплюється, становив би лише 3 відсотки від загального обсягу відкладення, що математично занадто мало для ядерної реакції.

Тим не менш, якимось таємничим чином, реакція таки відбулася, вказуючи на те, що вихідний уран був набагато багатшим за ураном-235, ніж зазвичай у природному пласті.

Наскільки високою є ймовірність, що на урановому родовищі збіглося так багато факторів, необхідних для запуску регульованої ядерної реакції?

На це питання поки що так і немає чіткої відповіді, але нам здається, що вкрай невисока.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...