Монополію "Союзів" знищено: Корабель SpaceX "Драгон" вперше доправив астронавтів до МКС

Багаторазовий космоліт "Драгон" - перший корабель, сертифікований для польотів НАСА після "Шаттла" сорок з гаком років тому. Його виводить на орбіту ракета-носій SpaceX Falcon 9, також багаторазового використання.

Новоприбулі астронавти на МКС (у червоному)

У вівторок 17 листопада космічний корабель "Драгон Резіліенс" компанії SpaceX з чотирма астронавтами на борту пристикувався до Міжнародної космічної станції, зазначають Патріоти України. Політ до МКС зайняв 27 з половиною годин. О 23:01 за часом Східного узбережжя США (7:01 у вівторок за київським часом) "Драгон" пристикувався до станції, яка рухається по орбіті навколо Землі зі швидкістю понад 27 тисяч кілометрів на годину. У момент стикування МКС перебувала над американським штатом Огайо в 410 км над поверхнею Землі.

Запуск корабля був проведений з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Це другий пілотований політ корабля, розробленого компанією SpaceX Ілона Маска і перша регулярна місія.

На борту "Драгона" - троє астронавтів НАСА Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шеннон Уокер, а також японський астронавт Соїча Ногучи. Вони проведуть на станції шість місяців.

Четверо новоприбулих астронавтів пропливли в невагомості через люк і приєдналися на МКС, де їх вітали вигуками та обіймами американка Кетлін Рубінс і росіяни Сергій Рижиков і Сергій Кудю-Сверчков.

"Дякую за можливість привітати вас усіх. Я хочу сказати, як сильно ми вами пишаємося", - сказав у відеозверненні до астронавтів керівник програм пілотованих польотів НАСА Кеті Людерс.

Створення корабля перервало багаторічну монополію російських "Союзів" на доставку людей на МКС.

Джо Байден написав в "Твіттері", що успішний запуск є "свідченням могутності науки і того, що ми можемо зробити, задіявши наші інновації, винахідливість і рішучість". Дональд Трамп назвав подію "великою".

Командир "Драгон" Майкл Хопкінс вручив Віктору Гловеру "золоту шпильку" НАСА. Її за традицією отримує кожен новий астронавт, що перетнув "лінію Кармана" в 100 км над землею, котра вважається кордоном космосу.

Гловер - перший афроамериканець, якому належить тривала місія на МКС. Японець Ногучі - Перший не американець, який здійснив політ на приватному космічному кораблі.

Перший власник мужньо прийняв свою долю: Годинник найбагатшого пасажира Титаніка продали на аукціоні за грубі гроші, вшестеро перевищивши первісну ціну лота

вівторок, 30 квітень 2024, 4:15

Золотий кишеньковий годинник, який носив найбагатший пасажир Титаніка, був проданий за 1,2 млн фунтів стерлінгів. Це вшестеро дорожче за початкову суму. Про це повідомляє The Guardian. . Годинник був проданий в суботу приватному колекціонеру з США на...

Ворогу бракує сил: Мешканців Маріуполя вербують на війну проти України

вівторок, 30 квітень 2024, 1:45

В окупованому Маріуполі російські силовики просто на вулицях агітують людей вступати до лав військ РФ. Поліцейські та військові окупаційної армії зупиняють автівки та пропонують одразу на місці підписати контракт, передають Патріоти України. . Про це ...