Моторошна традиція: Археологи з'ясували, що в Європі люди палеоліту з'їдали покійників під час похоронних обрядів


Археологи з'ясували, що в Європі люди палеоліту з'їдали покійників під час похоронних обрядів

Британські вчені з Музею природної історії у Лондоні виявили найдавніші свідчення канібалізму як частини похоронної традиції. На це вказують залишки людських кісток із порізами та слідами зубів віком 15 тис. років, знайдені в печері Гофа на південному сході Англії. Дослідження опубліковано у науковому журналі Quaternary Science Reviews (QSR), передають Патріоти України.

За словами фахівців, вживання в їжу покійників, мабуть, було досить поширене за часів палеоліту на території Північної та Західної Європи. При цьому канібалізм був обумовлений не голодом, а культурною традицією, що існувала тоді.

«Замість того, щоб ховати своїх покійних, ці люди їли їх. Ми інтерпретуємо докази того, що канібалізм неодноразово практикувався по всій північно-західній Європі протягом короткого періоду часу», — пояснила експертка з еволюції людської поведінки Сільвія Белло.

Вчені зазначили, що такі традиції були притаманні представникам мадленської культури — однієї з двох культур, які домінували в Європі в епоху пізнього палеоліту між 23 і 14 тис. років тому.

Поряд із мадленською також існувала епіграветська культура, в якій покійників ховали відносно звичним для сучасної людини образом.

Дослідники зазначили, що на символічний характер канібалізму серед мадленських людей вказують як свідчення їх полювання на різних тварин, так і декоративні предмети, виготовлені з останків померлих. Серед подібних артефактів опинилися чаша з черепа та вкрита гравіюванням кістка.

Дослідники припускають, що мешканці доісторичної Європи перестали їсти покійних через те, що епіграветські люди згодом повністю витіснили мадленіанців.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...