Мотивація гнівом: Учені з'ясували, що злість може допомагати в досягненні важких цілей

Нещодавні дослідження Американської психологічної асоціації засвідчили, що гнів, який зазвичай розглядають як негативну емоцію, може бути потужним мотиватором, що допомагає людям досягати важких цілей, пише Newswise, передають Патріоти України.

Докторка Гізер Ленч із кафедри психології та мозку Техаського університету A&M наголосила, що хоча щастя часто вважається ідеальним станом, поєднання емоцій, включно з гнівом, зазвичай призводить до кращих результатів. Функціоналістська теорія емоцій, яка вже багато років перебуває під пильною увагою дослідників, стверджує, що всі емоції, як позитивні, так і негативні, є реакцією на події довкілля, сигналізуючи людині про ситуації, що вимагають дій.

Щоб глибше вивчити роль гніву в досягненні цілей, дослідники провели кілька експериментів за участю понад 1000 осіб і вивчили дані опитувань ще 1400 осіб. Під час експериментів в учасників викликали різні емоційні стани, а потім їм пропонували мету, яку потрібно було досягти. Наприклад, в одному з експериментів учасникам демонстрували певні візуальні образи, що викликали певні емоційні реакції, після чого їм пропонували розв'язати словесну головоломку.

Дослідження показало, що гнів незмінно підвищує здатність учасників вирішувати складні завдання. У деяких сценаріях гнів був пов'язаний із вищими результатами або швидшим часом реакції. Цікаво, що в одному з експериментів гнів призводив до збільшення кількості випадків обману заради поліпшення результатів.

Дані опитувань, проведених під час президентських виборів у США у 2016 і 2020 роках, показали, що потенційна злість на програш улюбленого кандидата підвищує ймовірність голосування, хоча й не впливає на вибір кандидата.

Докторка Ленч зазначив, що благотворний вплив гніву на досягнення цілей особливо помітний у складних ситуаціях. І навпаки, у простіших сценаріях, таких як проста відеогра зі стрибками з трампліна, гнів не давав жодних переваг. Вона також додала, що в певних ситуаціях такі емоції як веселощі або бажання позитивно корелюють із досягненням мети.

На закінчення докторка Ленч висловила припущення, що так звані негативні емоції, як-от гнів або смуток, можуть мати практичне застосування, хоча це й суперечить загальній перевазі позитивних емоцій і сприйняттю негативних як шкідливих. Дослідження підкреслює важливість використання всього спектра емоцій для досягнення оптимального благополуччя.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...