"Мова корінного народу": Ліцей у Франківську хоче навчати першокласників російською

У ліцеї №3 Івано-Франківська планують відкрити 1-й клас з російською мовою навчання. Про це повідомляє сторінка "Україномовна освіта" у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України.

"На сьогодні у ліцеї №3 зареєстровано 7 дітей у 1-й клас з російською мовою навчання. Відповідно до статуту закладу, ліцей №3 - єдиний в місті та області, який надає освітні послуги здобувачам освіти - представникам національних меншин", - сказала заступниця міського голови Вікторія Дротянко.

"Та найцікавіше те, що серед тих категорій дітей, які мають право на першочергове зарахування до ліцею, зазначено: "діти, котрі навчатимуться мовою корінного народу". Батькам повідомили, що під "мовою корінного народу" розуміють російську! Тобто у клас з російською мовою навчання набирають ще й першочергово!" - йдеться у повідомленні.

Минулого року цей ліцей не набирав перші класи з українською мовою навчання. Батьки дітей, що були закріплені за ним і бажали, щоб їхні діти навчалися державною мовою, змушені були шукати місця в інших закладах міста.

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...

Воєнні злочини тривають: У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:30

Російські терористи у тимчасово окупованому Криму мобілізували місцевих мусульман під час Ураза-байрам. Про це у Telegram-каналі пише рух спротиву "Атеш", передають Патріоти України. За інформацією партизан, росіяни провели масову облаву на місцеве на...