Може, краще зразу в дитсад? Столичну суддю за образи учасника процесу на пів року відсторонили і відправили у Школу суддів

Вища рада правосуддя притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю Київського окружного адмінсуду Олександру Брагіну. Про це йдеться у рішенні ВРП від 27 листопада, передають Патріоти України.

Навесні 2020 чоловік оскаржував у суді бездіяльність Ірпінського міського відділу Державної міграційної служби щодо невидачі його дочці паспорту у вигляді книжечки. У засіданні суддя Брагіна зневажливо спілкувалась з адвокатом, позивачем та його неповнолітньою донькою.

Відповідаючи на запитання суду, чому чоловік вважає, що видача паспорта громадянина України у формі ІD-картки є збиранням та зберіганням конфіденційної інформації, позивач зазначив, що працівникам ДМС надається відцифрований образ обличчя, інформація про райдужку ока, відцифрований підпис особи, відцифровані відбитки пальців рук, обробка яких, на його думку, є втручанням в особисте життя його доньки. Після цього суддя Брагіна запитала: «А райдужна оболонка ока – це є конфіденційна інформація?» На ствердну відповідь суддя Брагіна сказала: «Ну, це ви так вважаєте!».

Суддя Брагіна додала: «Позивач, для того щоб отримати позитивне рішення, ви повинні суд переконати, я поки що ніяких переконань не чую… Відбиток пальця і сітківка ока не є конфіденційною інформацією, крапка!…..Ще раз!!! Абстрагуємся. Ні пальці, ні сітківка не є конфіденційною інформацією! Ви говорите про захист конфіденційної інформації, персональних даних….Ні відбитки пальців, ні сітківка ока не є персональними даними, тому вони не захищаються законом, на який Ви посилаєтесь. У мене виникає питання, для чого ви звернулися до суду?!».

Громадянин пояснив, що звернувся до суду, аби його дитині видали паспорт громадянина України у вигляді книжки, на що суддя Брагіна зауважила: «Немає такого права видавати паспорт у вигляді книжечки! Паспорт у вигляді книжечки видається у виключних законом випадках. Доведіть мені, що ваш випадок є виключним!».

У подальшому між позивачем та суддею Брагіною відбувся такий діалог:

Позивач: «В нас є релігійні вподобання».

Суддя Брагіна: «Які релігійні вподобання?»

Позивач: «Ми є православними християнами».

Суддя Брагіна: «Прекрасно! Скажіть, будь ласка, які догмати православ’я забороняють отримувати паспорт у вигляді ІD-картки?»

Позивач: «Любе присвоєння замість імені цифрового номера не є приємлимим для православ’я».

Суддя Брагіна: «В ІD-картці записано прізвище, ім’я, по батькові».

Позивач: «Номер цифровий, який присвоюється цій людині, який потім зареєструється в комп’ютері……замість імені є номер».

Суддя Брагіна: «Скажіть, будь ласка, коли ви говорите, що замість імені десь в комп’ютері……По-перше, що значить десь в комп’ютері?! В нас існує безліч реєстрів! Про який комп’ютер ви говорите?».

Позивач: «Я кажу за загальний комп’ютер, який створений в цілому на землі, і потім вся ця інформація іде туди».

Суддя Брагіна: «Де це такий комп’ютер є?»

Позивач: «Я вам не можу сказати, де він є».

Суддя Брагіна: «Значить, це просто результат вашої фантазії, якщо ви не можете назвати».

На чергове заперечення, що відбитки пальців не є персональними даними, чоловік запитав: «Добре, тоді на якій основі збираються ці дані при видачі ІD-картки?». Суддя Брагіна відповіла: «Це ви мені ставите питання? Це що в нас? Колоквіум? Чи що? Я вас за неповагу до суду оштрафую!…….Я вам відкрию великий секрет, що у дев’яноста відсотків випадків за відбитками пальців ідентифікувати особу неможливо!»

Коли чоловік послався на Закон України «Про захист персональних даних», суддя Брагіна його одразу перебила: «Закон України…це ваш представник мені пояснить, а ви мені поясність ваші підстави звернення до суду, а не ваше бачення. Поки що жодних підстав я не почула, окрім вашої фантазії з приводу існування якогось комп’ютера! … Не потрібно мені розказувати про цей Закон… я цей Закон знаю напам’ять, на відміну від вас – ділітанта, який зараз мені намагається процитувати якість положення, витягнуті із Закону! … Релігійні обряди будете проводити у відповідних закладах, а не в судовому засіданні».

Коли неповнолітня дочка позивача не змогла відповісти на запитання суду, суддя Брагіна виявила явне роздратування та допустила зневажливе і зверхнє висловлювання, зазначивши, що дівчинка навчається в одинадцятому класі і досі не може сформулювати свою думку.

З огляду на таке ставлення чоловік від свого звернення до суду взагалі відмовився. Дисциплінарна палата ВРП зазначила, що суддя зверхньо і зневажливо ставилися позивача і його дочки, дискримінувала їх, вказуючи, на необізнаність позивача в законах, вела спілкування у побутовому стилі. Сама суддя з цього приводу тільки сказала, що роз’яснювала чоловікові, як працює система зберігання даних Єдиного демографічного реєстру і підстави для видачі його дочці паперового паспорту.

Суддю на 6 місяців відсторонили від здійснення правосуддя – з позбавленням доплат до посадового окладу та обов’язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсів підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя.

Ринок готовий до дива повітряного відпочинку та мандрівок: В США почали продавати одномісні електролітаки. Власникам для аолтотів ліцензії не потрібні

п’ятниця, 17 травень 2024, 3:25

Компанія Pivotal планує з липня розпочати постачання свого eVTOL-літака Helix вартістю від 190 тисяч доларів. Для керування таким літаком не потрібна ліцензія. . Хоча перший комерційний продаж Helix відбувся в жовтні минулого року, досі літаки випробо...

Ексгравець Арсенала заявив, що український футболіст може стати найкращим вінгером АПЛ

четвер, 16 травень 2024, 23:29

На думку Гаеля Кліші, перші півтора року українця в «Челсі» виявилися складними, зокрема й через ситуацію в його рідній країні, передають Патріоти України. Колишній захисник Арсенала вважає, що у Мудрика є всі якості, щоб стати найкращим вінгером АПЛ у...