Може призвести до смерті! Чому не можна чистити вуха ватними паличками

У глибині лівого вуха 31-річного чоловіка було знайдено шматок від ватної палички. Через інородний предмет у пацієнта розвинувся некротичний зовнішній отит і бактеріальна інфекція, яка поширилася на череп, пише Daily Mail, повідомляють Патріоти України.

Крім цього, залишки вати в слуховому проході можуть спровокувати інфекцію лицьових нервів і навіть стати причиною інсульту.

Медпрацівники, які приїхали на виклик, щоб допомогти молодому чоловіку, спочатку були повністю спантеличені. Чоловік без видимих причин просто впав.

Напередодні у нього почалися судоми і сильні головні болі. Він також забував імена людей, і врешті-решт впав без свідомості.

Після того, як його доставили в лікарню, його швидко відправили на сканування мозку, яке розгадало загадку: було виявлено два гнійних абсцеси на слизовій мозку. Причина? Шматок ватної палички, знайдений глибоко в лівому вусі.

Ватна грудка призвела до некротичного зовнішнього отиту, бактеріальної інфекції, яка починається в вушному каналі, а потім поширюється на череп.

Також можуть постраждати лицьові нерви. Злоякісний зовнішній отит зазвичай спостерігається у людей похилого віку та людей з ослабленою імунною системою. У деяких випадках захворювання навіть призводить до смерті.

Невідомий чоловік, чия історія хвороби була докладно описана в журналі BMJ Case Reports в березні, не знав, як довго в його вусі знаходився наконечник ватної палички. Але він сказав своїм лікарям, що протягом останніх п'яти років він страждав від періодичного болю в лівому вусі і втрати слуху.

Ватний наконечник видалили під наркозом. Пацієнту довелося пройти восьмитижневу внутрішньовенну антибіотикотерапію. Після курсу лікування чоловік одужав.

"Найголовніше, він більше не використовує ватні палички", - писав його лікар.

Те, що сталося з цим чоловіком – рідкісний випадок, але ватні палички можуть викликати цілий ряд і менших проблем, включаючи інфекції, травми барабанних перетинок і шум у вухах.

Лікарі-терапевти і навіть виробники застерігають людей від засування в вуха ватних паличок, але мільйони людей продовжують це робити.

"Багато людей думають, що вушна сірка брудна, але вона природна і важлива", - говорить доктор Роджер Хендерсон, лікар з Дамфріс з більш ніж 30-річним досвідом лікування проблем з вухами.

"Я бачив, як пацієнти сунуть олівці і навіть шпильки для волосся у вушний канал, щоб почистити його. Це може пошкодити перетинку, такі дії небезпечні", - застерігає медик.

Вушна сірка діє як фільтр, затримуючи пил і бруд. Вона також відштовхує воду, діє як мастило і вбиває бактерії. "У більшості випадків ватяні палички просто вдавлюють сірку вглиб вуха", - говорить доктор Хендерсон.

Потім сірка блокує вухо, викликаючи проблеми зі слухом. Вдавлювання всередину вуха може також пробити барабанну перетинку, що може привести до втрати слуху.

Хірург-консультант в Королівській національної лікарні горла, носа і вух в Лондоні Вік Вір бачить людей з такими інфекціями щодня.

"У найбільш екстремальній формі ці інфекції слухового проходу можуть перерости в злоякісний зовнішній отит, особливо у літніх людей або у діабетиків", - говорить він. "У нас завжди є один або два таких пацієнта в палаті", - додав лікар.

Отже, як ви повинні чистити вуха? Коротка відповідь: ніяк

"Ось як печерні люди чистили вуха? Вони просто не чіпали їх", - говорить доктор Вір. Людське вухо влаштовано таким чином, що вушна сірка поступово переміщається по шкірі від барабанної перетинки назовні. Коли сірка досягає зовнішнього вуха, то очищається природним шляхом.

Однак, якщо ви використовуєте ватяні палички, то швидше за все, ви пошкодили шкірну підкладку по якій повинна переміщатися сірка, порушивши таким чином делікатну систему вушної "конвеєрної стрічки", і як наслідок сірка починає накопичуватися всередині вуха.

Доктор Вір радить використовувати краплі бікарбонату натрію для розм'якшення застиглої вушної сірки. Спочатку їх слід застосовувати один або два рази на день, пізніше перейти на один раз в тиждень, і продовжувати капати краплі в такому режимі протягом 2-5 місяців, поки вушна "підкладка" не відновиться.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...