"Може викликати жалість до окупантів": Українська продюсерка жорстко розкритикувала показ у Венеціїї фільму колишньої працівниці Russia Today

На Венеційському кінофестивалі показали фільм про окупантів російської режисерки Анастасії Трофімової. Українська продюсерка Дар’я Бассель, яка подивилася стрічку, розповіла про черговий прояв російської пропаганди. Бассель опублікувала допис, написаний англійською мовою, на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Українська продюсерка перебуває на Венеційському кінофестивалі разом з командою документальної стрічки режисерки Ольги Журби Пісні землі, що повільно горить. Бассель відвідала показ фільму Росіяни на війні, прем'єра якого також відбулася у Венеції. За словами українки, стрічка російської режисерки — черговий прояв пропаганди РФ.

«Цей фільм може ввести вас в оману, вважаючи, що це антивоєнний фільм, який ставить під сумнів нинішній режим в Росії. Проте те, свідком чого я стала, є яскравим прикладом чистої російської пропаганди. Ось чому.

Кінорежисер починає з висловлення свого здивування російським вторгненням в Україну у 2022 році. У своєму фільмі вона завжди використовує термін «вторгнення», а ніколи «повномасштабне вторгнення». Вона не згадує, що Росія вторглася в Україну та анексувала Крим у 2014 році. Цих двох подій, здається, не існує у світі цього фільму. Кінорежисер також заявляє, що її країна не брала участь у війнах багато років і що про війни вона читала лише в книжках. Таким чином, війна у 2022 році стала для неї повним шоком", — поділилася Бассель.

Продюсерка розповіла, що фільм починається з розмови з українцем, який зараз воює за росіян та живе в Росії, куди переїхав після того, як «українці розбомбили» схід власної країни. «Ще один персонаж заявить, що українці - нацисти. Ці розповіді ми вже чули раніше; вони широко і активно пропагуються російськими ЗМІ (і, очевидно, досі). Один з таких рогів пропаганди — телеканал Russia Today, для якого режисер Russians at War раніше зняла кілька документальних фільмів», — зазначила продюсерка.

За словами Бассель, герої фільму заявляють, що хочуть завершення війни та воюють за гроші. У фінальній частині фільму більшість окупантів гине під Бахмутом, а їхні родичі відвідують могили. «Зрештою, режисер робить висновок, що це бідні, звичайні російські люди, якими маніпулюють у війну через більші політичні ігри. Мені здалося цей погляд цікавим, тому що режисер, як Путін та його режим, грає з цими людьми цікаву гру. Вони відмовляють їм у простій здатності володіти гідністю, думати і вирішувати самостійно. Для неї ці люди - просто безсилі предмети», — написала Бассель.

Продюсерка розповіла, що після перегляду стрічки, може виникнути жалість до окупантів, проте варто пам’ятати, що більшість з них за власним бажанням пішли вбивати мирне населення та стали частиною вторгнення на територію незалежної держави.

«Я могла би продовжити, але вважаю, що достатньо зрозуміти, що цей фільм представляє дуже спотворену картину реальності, поширюючи брехливі розповіді (називаючи російське вторгнення та анексію Криму громадянською війною; свідчення про те, що російська армія не вчиняє жодних військових злочинів; представляючи тих армії агресорів як жертви)», — додала Дар’я.

"Візьми за приклад Аліну Байкову!": Журналістка присоромила українську супермодель Сніжану Онопко

п’ятниця, 6 вересень 2024, 21:29

Українська фотомодель Сніжана Онопко, яка увійшла в топ-5 найуспішніших моделей світу, продовжує популяризувати російську музику у соцмережах. Журналістка Аліна Доротюк присоромила знамениту українку і нагадала про її колегу Аліну Байкову, яка також жи...

Насолоджується борщем і горами: Як Еліна Світоліна відпочиває у Буковелі (фото)

п’ятниця, 6 вересень 2024, 21:00

Тенісистка Еліна Світоліна вирішила провести відпустку в Україні після виступу на Відкритому чемпіонаті США-2024, повідомляють Патріоти України. Світоліна поділилась яскравими фото з відпочинку на курорті Буковель в Івано-Франківській області. Спортсме...