Може зупинитися дихання: Педіатр розповіла про небезпеку носіння маски для дітей

Дітям до двох років носити захисну медичну маску протипоказано. Як заявила в інтерв'ю "Фактам" київський педіатр, кандидат медичних наук Галина Єрмолова, через вузькі дихальні шляхи у дітей може затруднитися і навіть зупинитися дихання. Також збільшується ризик теплового удару і зростає навантаження на серце, передають Патріоти України.

"Хочу додати, що у малюків підвищена набряклість м'яких тканин носоглотки. Оскільки активно формується зубний ряд, то виникає рясна слинотеча. Це утруднює дихання дитини навіть без маски", – зазначила вона.

Крім того, за словами педіатра, у носоглотці та області щік знаходиться густа капілярна мережа. Коли на вулиці спекотно, дитина в масці змушена дихати теплим повітрям, і маска зволожується. А якщо вона з синтетичної тканини, то ще й електризується.

"В капілярах виникає спазм, що збільшує набряклість тканин. Через це зменшується просвіт дихальних шляхів і глибина дихання. У мозок надходить менше кисню, необхідного для нормального росту і розвитку мозкових структур, підтримання активності і рухливості малюка", – підкреслила Єрмолова.

Вона додала, що гірше всього, якщо дитину кладуть в такій масці спати в колясці. Якщо робити це регулярно, то діти будуть відчувати хронічне кисневе голодування – гіпоксію. Педіатр радить одягати дворічним дітям маску лише в ліфті, де перед цим могла бути заражена коронавірусом особа, або в магазині.

"Звичайно, краще уникати відвідування місць з великим скупченням людей. Але якщо немає на кого залишити дитину, то заздалегідь продумайте список покупок, щоб впоратися за 10-15 хвилин", – сказала вона.

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...

Чи загрожує депортація з ЄС українським чоловікам - відповідь адвоката

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:59

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Це сталося після того, як Україна призупинила надання консульських послуг чоловікам від 18 до 60 років. В українському МЗС це рішення назвали питанням справедли...