Можете втратити право керування авто і заплатите 17 тис.: Чому не варто віддавати документи поліції і виходити з машини

Багато хто з водіїв потрапляв у ситуацію, коли був змушений передавали документи в руки поліцейського, які потім повертали через 10 хвилин і лише після виконання принизливих і незаконних розпоряджень патрульного. Про це пише в своєму Telegam-каналі адвокат Роман Симутін, передають Патріоти України.

«І ви готові були навіть стрибати, щоб вам повернули права та видихали з полегшенням, коли таки забрали свої документи», — описує він стан водія, який потрапив у подібну ситуацію. В той же час дана вимога — незаконна, стверджує юрист.

Відповідно до закону «Про Дорожній рух» поліцейський має право вимагати пред’явити документи на керування автомобілем, щоб мати можливість прочитати та зафіксувати інформацію. Це однозначна норма, яка є вичерпною та розширеному тлумаченню не підлягає.

«Всі оці поліційні штучки-дрючки, що ви зобов’язані надати водійське для ознайомлення, мовляв, можливо воно підроблене — це все туфта», — пояснює адвокат.

Адже все, що потрібно зробити патрульному — напружити мозок, а тоді взяти руками планшет і відкрити базу «Армор», набрати одним пальцем прізвище водія і вся інформація про документи та особу буде на екрані.

В практиці адвоката був випадок, коли один з водіїв, не виходячи з авто, через вікно передав документи патрульном та майже за 30 секунд отримав вимогу вийти з авто. І змушений був це зробити, так як документи вже було віддано.

Далі водій отримав вимогу передати на огляд рюкзак, потім поліцейські оглянули бардачок, салон та багажник, а як саме проходив «обшук», можна добре здогадатись. «І скажіть, вам це схоже на огляд чи, може, на шмон?» — констатує юрист.

Через це водій дійшов до критичної межі і став нервувати, адже втрачав час. Проте через 19 хвилин поліцейський став вимагати, щоб чоловік пройшов освідування на стан сп’яніння, бо у нього «помічено занадто жваві рухи». На жаль, водій не зміг холодною головою оцінити наслідки та відмовився. Результат: він втратив право керування на 1 рік та оштрафований на 17 000 грн.

«В нашому адміністративному процесі не працює презумпція невинуватості та принцип недопустимості доказів, отриманих внаслідок незаконної зупинки транспортного засобу, і в цьому я переконуюся вже не один рік», — ділиться юрист.

І дає пораду: водієві з машини краще не виходити, документи через вікно не віддавати. Але якщо іншого виходу немає, то слід виконувати незаконну вимогу поліції, але фіксувати ці дії, а потім оскаржувати їх та доводити незаконність у судах.

«Маю кілька подібних справ, і хоч деякі з них розглядаються ще з 2021 року, проте не здаюся і вам не раджу — захищайте свої права», — резюмує розповідь юрист.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...