Можливо, її шукали покоління українців на Івана Купала: У Києві на Трухановому острові науковець натрапив на найрідкіснішу рослину наших країв

У Києві на Трухановому острові екологи знайшли рідкісну червонокнижну рослину — гронянку багатороздільну. Вона зустрічається у столиці рідше за пролісок й сон-траву. Про сенсаційну знахідну повідомили представники КЕКЦ у Fecebook.

Екологи знайшли рідкісну червонокнижну рослину-гронянку, фото: КЕКЦ
Ця рослина найрідкісніша у Києві. Вона належить до папоротеподібних рослин часів льодовикового періоду й на мільйони років старше відомих папоротей. Екологи кажуть, що гронянка для Києва з ботанічної та екологічної точки зору такий самий раритет, як київська Софія. Можливо саме її шукали наші пращури на свято Івана Купала.

Окрім Червоної книги України, рослина внесена до Бернської конвенції та перебуває у Європейському Червоному списку як недостатньо вивчена.

Екологи знайшли рідкісну червонокнижну рослину-гронянку, фото: КЕКЦ
"Гронянка багатороздільна включена ще до регіональних Червоних списків Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Чернігівської областей та міста Києва", — йдеться у дописі.

В Україні наразі відомо близько 30 місць її зростання. У 2000-х роках вона росла на Трухановому строві та на території Гідропарку, але через вирубку дерев та незаконну прокладку доріг її знищили. Проте нещодавно виявилося, що рослина не зникла.

Вчені зазначають, що на Трухановому острові можна зробити ще безліч наукових відкриттів, адже ця територія має багато таємниць. "Ця знахідка — ще один вагомий аргумент на користь якнайшвидшого заповідання Труханова острова як унікальної та найціннішої природної ділянки Києва", — наголошують екологи.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...