Можуть бути великі проблеми! Лікарка розповіла про підступний наслідок COVID-19 - і це не пневмонія


На тлі поширення нового штаму коронавірусу в Україні почали з’являтися повідомлення, що люди, які майже не мали жодних симптомів, вже в лікарні дізнаються, що хворі нібито на пневмонію. Насправді йдеться про дещо інший процес – пульмоніт, який виявляється не у всіх хворих, передають Патріоти України.

Іхоча він дійсно є підступним наслідком COVID-19, тут не все так страшно. Про це в інтерв'ю OBOZ.UA розповіла пульмонологиня, завідувачка стаціонару для дорослих клініки "Медокс" Лідія Тараленко.

"Це трошки інше поняття. Якщо вже є пневмонія, додається бактеріальна флора – це одне. А вірусний пульмоніт може бути безсимптомним, або ж пацієнт легко хворіє", – зазначила фахівчиня.

Вона каже, що за перших випадків COVID-19 українці масово обстежувалися, робили КТ (комп’ютерну томографію), й у пацієнтів часто виявляли пульмоніт. Проте нині, якщо людина легко перехворіла коронавірусом, планове КТ лише в певному відсотку випадків покаже прояв цього запалення альвеол.

"Але це не говорить про те, що пацієнт потребуватиме лікування, це захворювання в легкій формі. Коронавірусна інфекція в легкому перебігу так само уражає дихальні шляхи, але не настільки інтенсивно і з не настільки яскравими клінічними проявами. Проте рентгенологічні зміни можуть бути", – уточнила Тараленко.

За її словами, якщо у хворого немає скарг на задишку чи кашель, і в його аналізах відсутні зміни, які потребують корекції, він може взагалі не звернутися за медичною допомогою. Тобто людина проходитись захворювання "на ногах", одужає й отримає імунний захист на певний проміжок часу.

"Загалом навіть у разі легких пневмоній, які не лікуються, та гарного імунітету ми знаходимо післязапальні зміни. Пацієнт щиро здивований, що він не хворів, а КТ показує якийсь запальний вузлик чи гранульому. Це є наслідком перенесеного запального процесу, який не вплинув на загальний стан пацієнта, і він самотужки одужав", – пояснила лікарка.

Вас може зацікавити:Українку оштрафували на кордоні більш ніж на 500 тис. гривень: чим завинила жінка

Вона каже, що у випадку, коли хворого нічого не турбувало, але є зміни на КТ, йдеться про наслідок легкого перебігу коронавірусу, і насправді тут не все так погано. Тобто, якщо людина добре почувається або має якісь незначні прояви гострого респіраторного захворювання, вона може навіть не надавати цьому надто великого значення.

"Пневмонія – це сукупність клініко-рентгенологічних ознак, тобто мають бути скарги у пацієнта, а також рентгенологічне підтвердження цього. Якщо у нас немає скарг, а рентгенологічно це пульмоніт, а не якась дольова бактеріальна пневмонія, якщо немає запальних змін з боку крові, – це респіраторна інфекція, яка закінчиться одужанням. Можливо, будуть потрібні якісь вітаміни", – підсумувала Тараленко.

Поліція знайшла за пів години: У Дніпрі водій збив жінку з дитиною на переході та втік (фото, відео)

вівторок, 8 жовтень 2024, 20:51

"Сьогодні, близько 14-ї години, на проспекті Калнишевського водій на автомобілі Fiat збив на пішохідному переході жінку з дитиною і покинув місце ДТП. Це помітили перехожі, які звернулися на 102 та повідомили напрямок руху. А ще небайдужі громадяни вик...

Коригував дані в системі "Оберіг": ДБР спіймало "на гарячому" співробітника одеського ТЦК (фото)

вівторок, 8 жовтень 2024, 20:27

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) викрили співробітника Малиновського РТЦК та СП Одеси. Він організував схему заробітку на чоловіках, які хочуть незаконно уникнути мобілізації. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу...