Можуть отруїти, обпалити і паралізувати: ТОП-4 найотруйніших рослин України (фото)

Міністерство охорони здоров'я назвало небезпечні рослини, які можуть зустрітися українцям влітку. Вони можуть виглядати привабливими, але їх не можна торкатися, щоб не отримати отримати ураження шкіри і не отруїтися. Про це повідомило МОЗ на своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України.

Борщівник Сосновського

Рослина з Кавказу дуже поширена в Україні, яка росте вздовж лісових доріг, на узліссях, занедбаних пустирях. З прикмет: виростає до трьох метрів, має великі листки та суцвіття, схожі на кріп. Його токсичний сік в рази підвищує чутливість шкіри людини до ультрафіолету - можна отримати поступові опіки 1-3 ступеня, залежно від попадання сонця на шкіру. У разі потрапляння соку на тіло - негайно промити з милом шкіру, уникаючи прямого проміння, або звернутися до лікаря у разі опіків.

Беладона

Ця 1,5-метрова рослина знаходиться в листяних лісах, на узліссі та біля річок. Маленькі ягоди темного кольору, що нагадують вишню - отруйні, як і листя, стебла, квіти. При отруєнні у людини розширені зіниці, пересохлий рот, біль у животі, низьке серцебиття та пульс, а також сповільнення дихання. Тут допоможе тільки швидка допомога.

Аконіт

Аконіт (друга назва "вовче прокляття" - через використання його для отруєння м’яса для хижаків) росте здебільшого в горах, може сягати метра заввишки. Він має квітки синього чи фіолетового кольору. Якщо рослина попала у рот, то виникає біль і опіки. Крім того, з'являється нудота, розширення зіниць, слабкість чи параліч, проблеми з диханням та серцем.

Варто зазначити, що аконіт може призвести до смерті. Тому одразу треба викликати медиків.

Болиголов плямистий

Він схожий на дику моркву чи дуже велику петрушку у 1-2 метри, але з фіолетовими плямами. Його можна зустріти вздовж доріг, залізниць, на пустирях, луках. Вся рослина дуже отруйна для людини і має нервово-паралітичну дії. Досить 6-8 листків, щоб людина загинула. Серед симптомів: розширені зіниці, прискорене, а потім сповільнене серцебиття, біль у м’язах, параліч, конвульсії, ускладнене дихання.

Військкомат надіслав повістку журналісту, який помер у жовтні минулого року

субота, 20 квітень 2024, 15:05

Оболонський районний територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (ТЦК) Києва надіслав повістку на адресу спортивного журналіста Артема Франкова, який помер у жовтні минулого року. Про це повідомляє Telegram-канал Artем Frankov official, п...

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...