Мустафа Джемілєв відповів, скільки кримських татар воює за Україну

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв назвав кількість кримських татар, що захищають Україну в лавах Сил оборони. Про це політик сказав у інтерв'ю проєкту "Крим.Реалії", що вийшло 18 травня 2024 року, передають Патріоти України.

"Усі кримські татари, котрі після окупації Криму перейшли на материкову частину України, підлягають призову як громадяни України. І вони за місцем проживання призвані. Крім того, у нас є сьогодні два військові підрозділи - це кримськотатарська добровольча диверсійно-розвідувальна група при ГУР Міноборони України та добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана, який очолює Ленур Іслямов. Загалом десь близько двох тисяч кримських татар (служать у Силах оборони - ред.)", - зазначив Джемілєв.

При цьому він не став називати точної цифри загиблих у війні з Росією кримських татар, оскільки "одразу ж у Криму починаються наїзди ФСБ на їхніх родичів".

Що ж стосується кримських татар, які підтримали анексію та пішли воювати проти України, то Джемілєв впевнений, що порівняно з не татарським населенням півострова, їх не багато. Такого висновку, наголосив кримськотатарський лідер, можна дійти на основі аналізу показників втрат.

"На сьогодні ми отримали інформацію лише про 41 труп з-поміж кримських татар, які повернулися в мішках. З них 22 особи - це ув'язнені за побутовими статтями, яких забрали до армії під загрозою, що дадуть нові терміни. Лише шестеро людей, які зазіхали на великі гроші, які окупанти обіцяли. А решта загиблих - ті, кому не вдалося уникнути (мобілізації до армії Путіна, - ред.). Але це не означає, що цим цифри обмежуються. Тому що дуже багато - зниклі безвісти. Але за офіційними російськими даними, з моменту так званої спецоперації повернулися до Криму в мішках десь 786 осіб", - пояснив нардеп Джемілєв.

Воїнів-киримли побільшало

На початку минулого 2023 року представниця Кримськотатарського ресурсного центру Зарема Барієва казала про 500 бійців кримськотатарського походження у ЗСУ та добровольчих батальйонах.

Чи треба щоразу оновлювати "Резерв+", щоб з'явилася додаткова інформація: У Міноборони дали пояснення

п’ятниця, 28 червень 2024, 23:55

Оновлювання даних у застосунку "Резерв+" залежить від того, коли була занесена первинна інформація в реєстр "Оберіг", передають Патріоти України. з посиланням на заступницю міністра оборони Катерину Черногоренко в ефірі телемарафону. "Насправді це зал...

Справжні "улюблені": Кого з українських публічних осіб найчастіше цитують російські пропагандисти

п’ятниця, 28 червень 2024, 22:10

В Україні провели дослідження, яке показало, кого з українських публічних осіб найчастіше цитують пропагандистські видання держави-агресора Росії. У топ-40 потрапили колишній радник Леоніда Кучми Олег Соскін, генерал ЗСУ у відставці Сергій Кривонос, на...