Музиканти Повітряних сил ЗСУ відповіли американським колегам своїм виконанням "Щедрика" (відео)

У Вінниці колектив військових музикантів Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил ЗСУ виконав "Щедрик" Миколи Леонтовича. Як повідомило командування Повітряних сил ЗСУ у Facebook, музиканти хочуть виконати цю мелодію разом з американськими колегами, які напередодні привітали українців цим всесвітньо відомим твором видатного українського композитора. Повну версію виступу військові обіцяють оприлюднити до Різдва, 7 січня, повідомляють Патріоти України.

Всесвітньо відомий твір для хору "Щедрик" належить до тих, над якими Микола Леонтович працював майже все життя. Першу її редакцію було написано до 1901-1902 рр., другу редакцію – у 1906-1908 рр., третю – 1914 р., четверту – 1916 р. і, нарешті, п'яту – 1919 р. Композиція була представлена для західної публіки Українською республіканською капелою під орудою диригента Олександра Кошиця.

У США ця пісня настільки сподобалася, що 1936 року американець українського походження Петро Вільговський, який працював для радіо NBC, створив англійську версію слів до "Щедрика". Пісня нагадувала Вільговському передзвін, і він зафіксував цей образ у своїх віршах. Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі західних країн під назвою "Колядка дзвонів" (Carol of the Bells).

Чи забиратимуть майно в ухилянтів - відповідь адвоката

вівторок, 30 квітень 2024, 0:30

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф. Про це розповів...

Виїзд за кордон під час війни: Чи має на нього право заброньована особа

вівторок, 30 квітень 2024, 0:27

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. У цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Але деякі з них мають право на відстрочку. У тому числі ті, хто має бронь від призову, передають Патрі...