"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Павло Паліса в інтервʼю Суспільному, передають Патріоти України.

"Я проти демобілізації до завершення війни. Найперше: люди в строю — носії бойового досвіду. Наступний момент: 36 місяців (служби до права на демобілізацію – ред.). Це як я неодноразово чув: мовляв, ми віддаємо борг державі. Який борг? Кому ми що винні? Ми не віддаємо борги — ми боремося за майбутнє. Після 36 місяців можна вважати, що вже те майбутнє, за яке ми боремося, настало? Ні", – наголошує військовий.

На це журналістка заважила, що саме це і змушує людей ухилятися мобілізації – перспектива постійного перебування на війні без чітких строків закінчення служби. Але Паліса вважає, що додаткова мобілізація значно полегшить становище тих, хто воює на передовій.

"Ми отримаємо змогу частіше проводити ротації, з більшою періодичністю відновлювати боєздатність підрозділів, таким чином зменшимо їхній час перебування на передньому краї. Фізичне і психологічне навантаження зменшаться. У бійців буде можливість відпочити, побути з сім'єю", – зауважив командир.

А поки примусова мобілізація буксує, проблему із дефіцитом бійців "Холодний Яр" намагається вирішувати за допомогою рекрутингу добровольців. "Люди приходять. На жаль, не в тій кількості, в якій би ми хотіли. Але це, здається, більше пов'язано з загальними настроями в суспільстві. Взагалі, я з прийняттям цього закону [про мобілізацію] очікую, що частина громадян зрозуміє, що все ж таки треба долучатися до захисту держави. І зробить вибір на користь 93-ї бригади "Холодний Яр", – каже комбриг.

За його словами, рекрутинг та мобілізація – це два процеси, які мають працювати паралельно, і одне не має бути заміною для іншого. "Рекрутинг повинен працювати і у післявоєнний час. В першу чергу, для відбору мотивованих людей. Дати людині вибір самостійно обрати підрозділ — це добре", – наголосив Паліса і зауважив, що процес мобілізації варто удосконалити, врахувавши, що працює, а що ні.

"Добре, що став на міну": Мати російського окупанта зраділа, що син повернувся з фронту інвалідом

неділя, 5 травень 2024, 21:30

Російський окупант Олексій Воронін пішов вбивати українців через борги і кредити. Додому загарбник повернувся без кінцівки, але радіє, що отримав мільйони компенсації та купив квартиру. Історію "трьохсотого" окупанта розповів Юрій Бутусов, передають Па...

Російський футболіст поскаржився на ромів та маленьку зарплату в Словаччині

неділя, 5 травень 2024, 20:50

Російський футболіст Микита Глушков розповів, що його шокувало під час виступів у Словаччині, передають Патріоти України. «У словацькому місті Требішов було населення близько 30 тисяч, і третина – роми. Вечорами було небезпечно гуляти – раптом хтось із...