"Ми не знаємо, як довго триватиме війна": Чи готові в Україні оголосити мобілізацію молоді до 25 років

Опитані Bloomberg військові розповіли, що попри зниження призовного віку в Україні з 27 до 25 років "проблема з особовим складом залишається". Незважаючи на новий закон про мобілізацію, який знижує призовний вік, дефіцит особового складу залишається проблемою в українській армії. Про це йдеться у статті американського видання Bloomberg.

"Більшість людей, з якими я спілкуюся (зі складу Сил оборони. – Ред.), мають приблизно по 40-45 років", – сказав у коментарі виданню військовий експерт Павло Нарожний, додавши, що "молодші люди – особливо молодші за 30 – у війську зустрічаються відносно рідко".

Високопоставлений український військовий чиновник на умовах анонімності повторив цю оцінку, посилаючись на середній бойовий вік 43-45 років.

"Ідею про те, що молодь повинна уникати поля бою, було закріплено в законі, донедавна призов на військову службу здійснювався лише для осіб старше 27 років. Нещодавно його було знижено до 25, але ситуація погіршується неефективним призовом тих, хто потрапляє в цільовий діапазон", – пише Bloomberg.

Зокрема, серед населення, вимушено переміщеного через бойові дії, багато молодих людей неможливо знайти. За інформацією видання, лише половина з 4,5 млн переселенців перереєструвалася за новою адресою.

Іншим фактором є те, що матері, які втекли зі України з синами-підлітками, не повертають їх назад, коли вони вже досягли повноліття.

До цього додається демографічний фон, який означає, що через бебі-бум 1980-х українців у віці за тридцять вдвічі більше, ніж укранців, народжених у 1990-х – на початку 2000-х років.

Окрім ідеї, що відправка української молоді на передову є непопулярною ідеєю серед політиків, орієнтованих на настрої електорару, звільнення чоловіків віком від 18 до 25 років від бойових дій на передовій вмотивовано вірою в те, що вони стануть ключем до відновлення України в майбутньому.

Про це у коментарі Bloomberg сказав народний депутат Сергій Рахманін, член парламентського комітету з питань безпеки і оборони. "Ми не знаємо, як довго триватиме війна, які ресурси нам знадобляться і як довго", – сказав він.

На початку вторгнення Віталій Привроцький записався до війська разом з іншими друзями, які, як і він, були ветеранами радянської афганської війни.

"Коли я записувався, медкомісія нічого не перевіряла", – сказав телефоном Привроцький, який служить під Харковом. Його дружина, за його словами, дуже переживала, що чоловік може загинути, але він сказав їй: "Ми важко працювали, щоб заробити достатньо, щоб зробити наше життя комфортним. Я не хочу, щоб росіяни прийшли і все забрали".

Зрештою, його дружина померла від інсульту, коли він був у від’їзді. Боєць вважає, що це трапилося, бо жінка дуже за нього переживала. Тепер Привроцькому, якому вже за 50, важко пройти в захисному спорядженні понад кількасот метрів, не відчуваючи стиснення серця. Він не в змозі прислухатися до порад лікаря, що йому слід уникати стресу. Як і багато хто, він служить без перерви з початку війни без перепочинку.

"Мова про війну відштовхує як молодь, так і членів їхніх родини, які інакше могли б дозволити їм воювати. Мова смерті заради України – це неправильний підхід. Ніхто не хоче посилати генофонд на знищення", – каже Олексій Мельник, співробітник київського аналітичного центру "Центр Разумкова".

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...