"Ми розуміємо...": Веніславський розповів про темпи мобілізації в Україні

Новий закон про мобілізацію в Україні виконав свою місію. Після того, як він запрацював, більшість громадян віком від 18 до 60 років оновили свої військово-облікові дані, передають Патріоти України.

Таку думку висловив розповів голова підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі "Українського радіо". "Ту мету, яку ми закладали у закон, він виконав", – сказав парламентар у відповідь на питання про ефективність нового закону.

За словами Веніславського, на сьогодні в Україні є "зрозуміла системп обліку військовозобов’язаних"."Більшість громадян від 18 до 60 років оновили свої військово-облікові дані. Ми розуміємо, хто в Україні може бути мобілізований. Мобілізаційні процеси, які тривають після початку повномасштабного вторгнення після того, як закон набув чинності вийшли на інший якісний рівень. Закон виконав свою місію", – констатував він.

Водночас Веніславський анонсував зміни до закону, за яких обмежено придатних громадян віком до 25 років не будуть мобілізовувати, а у вже мобілізованих буде можливість звільнитися зі служби.

"Задля відновлення соціальної справедливості комітет напрацював зміни до закону. Законопроєкт передбачає не лише неможливість призову на військову службу такої категорії громадян, але й також передбачає можливість звільнення тих, хто був призваний на військову службу з такої категорії обмежено придатних", – розповів нардеп.

Крім того, громадяни віком до 25 років зможуть укласти контракт на один рік: "В Україні громадяни, які самостійно виявили бажання вступити на військову службу можуть це також зробити з 18-річного віку. Громадяни до 25-річного віку можуть укласти контракт навіть на один рік".

За словами Веніславського, поки навряд чи можна сказати, що всі мобілізаційні проблеми вже вирішено. "Ми бачимо кількість людей, які не бажають служити незважаючи на те, що відповідають критеріям закону "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію". У силу різних об’єктивних і суб’єктивних причин вони намагаються уникнути мобілізації", – каже нардеп.

Водночас він додав: загалом законодавчі новели, які оборонний комітет Ради розробив, а депутати ухвалили і які вже діють майже три місяці, засвідчили свою ефективність.

"На сьогодні мобілізаційні процеси ідуть практично у повній відповідності до тих потреб, які формує Генеральний штаб. Якихось суттєвих вад у процесі здійснення мобілізації на сьогодні вже значно менше", – сказав Веніславський.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...