Ми вимремо чи хвилюватись не варто? Вчені перевірили вплив 5G на розвиток ембріонів риб

Виявлені порушення сенсомоторики можуть бути ранньою ознакою психоневрологічних наслідків у дорослому віці.

Даніо-реріо. Фото: Вікіпедія.

Біологи з Університету Орегона з'ясували, який вплив на розвиток ембріонів рибок даніо-реріо надають радіохвилі частотою 3,5 ГГц, що використовуються в мережах 4G і 5G, передають Патріоти України.

Вчені помістили ікру рибок в спеціальну ємність і впливали на неї радіохвилями протягом майже двох діб починаючи з 6 години після запліднення. Ще через три доби личинки риб були досліджені на предмет можливих морфологічних і поведінкових змін.
В результаті ніякої істотної зміни в рівні смертності, морфології і реакції на світло не виявилося, але при цьому у личинок було помічено певний рівень порушення сенсомоторики. З чого автори дослідження роблять висновок, що радіохвилі частоти 3,5 ГГц володіють досить м'яким впливом, за винятком невеликого ефекту придушення сенсомоторних функцій.
Проте вчені не виключають, що результатом впливу радіохвиль даної частоти можуть бути молекулярні зміни або ж відкладені в часі відхилення, які не вдалося виявити в ході даного дослідження. Наприклад, виявлені порушення сенсомоторики можуть бути ранньою ознакою психоневрологічних наслідків у дорослому віці.
Автори дослідження впевнені, що для отримання більш детального уявлення необхідні подальші експерименти з більш тривалим впливом радіохвиль і швидким модулюванням їх частоти - так, як це відбувається в реальних мережах мобільного зв'язку. У зв'язку з чим вони мають намір продовжити вивчення впливу радіохвиль та іншого випромінювання, тим більше, що створена ними експериментальна установка надає для цього широкі можливості.

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...