19 вересня - Михайлове чудо в Хонах: Історія свята, традиції та прикмети

19 вересня православна Церква згадує Чудо архистратига Михаїла в Хонах. В народі це свято називають «Михайловим чудом». За переданнями великий князь Київський Всеволод заснував Видубицький монастир саме на честь цього чуда святого покровителя Києва

Михайлове чудо: історія свята

За церковним переданням, коли святі апостоли проповідували Христову віру в Малій Азії, то прийшли до міста Єраполя, де язичники поклонялися змієві, через якого промовляли біси. Святі апостоли їх прогнали, а народ навернули до правдивої віри. Опісля перейшли до місцевості Херетопа, де святий архистратиг Миїхаїл добув зі скелі джерело води. Завдяки сердечній молитві святих апостолів Іоана і Филипа те джерело стало чудотворним. Біля цього джерела недужі люди ставали здоровими не лише фізично, але й наверталися до Христової віри.
Одного разу прибув туди з Лаодикії язичник із німою донькою, яка при джерелі почала говорити. Вдячний батько не тільки сам навернувся до Христа, а й поставив над чудотворним джерелом величний храм на честь святого архистратига Божого Михаїла.
При тій церкві згодом став жити юнак Архип. Впродовж 60 літ аж до старості він вів там надзвичайно суворе життя, будучи при храмі паламарем. Це святе місце постійно потерпало від злих язичників, які були незадоволені тим, що від джерела зцілялося і наверталося до Христової віри так багато людей, а при храмі жив такий великий духом подвижник, який своїм прикладом надихав християн до чистого і правдивого життя.
Одного разу ці злі люди задумали пустити на храм воду річки і затопити його разом з праведним Архипом. Їхній задум був зруйнований. Архип став слізно благати Бога про захист. Вмить з’явився на скелі архистратиг Божий Михаїл, який затримав воду і списом вказав їй щілину (хону), куди вона вся потекла. Начальник небесного воїнства перехрестив те місце на очах в Архипа і вознісся на небеса. Місце це спочатку називалося Колосси, а опісля чуда назвали його Хони, тобто ущелина або лійка, що до неї святий архистратиг Михаїл завернув річні води.
Оповідання про це Чудо дійшло до нас з рукописів VІІІ століття.
Спомин Чуда святого архистратига Михаїла свято шанувався в давні часи у Київській Русі-Україні. Великий князь Київський Всеволод заснував свій отчий Видубицький монастир на честь Чуда архистратига Михаїла в Хонах. Давній переказ про заснування монастиря розповідає нам, що саме там видибнув ідол Перуна, якого князь Володимир Хреститель з киянами скинули у Дніпро і якого знову потопив архистратиг, подібно до того як він вчинив у Колоссах.

Михайлове чудо: традиції свята

В цей день деякі нічого не роблять і силу віри намагаються «підкріпити» різними суєвір’ями, які нічого не мають спільного із цим святом. Наприклад намагаються «вірити» в те, що з тими хто працює на полі чи на подвір’ї біля дому неодмінно трапиться якесь «диво».

Насправді ж Чудо святого архистратига Божого Михаїла надихає нас всіляко боротися зі злом, вести благочестивий спосіб життя і завжди пам’ятати про небесних ангелів, які в біді приходять нам на допомогу і захищають нас від люті ненависного ворога роду людського – диявола.

Архангел Михаїл вважається борцем проти єресі і зла, сильним захисником віри. Тому цього дня треба стежити за язиком, робити добрі справи й молитися.

Михайлове чудо - свято сімейне. Цього дня бажано влаштувати дружну вечерю. Приготуй скромну їжу: кашу, салат, спечи пиріжки. Зайди в церкву, постав мирську свічку й помолися за блага.

Крім того, кажуть, що цього дня небажано мити голову - можна "змити розум", але це, звісно, народні забобони.

Михайлове чудо: прикмети

  • якщо вранці на деревах є іній - чекай багато снігу взимку,
  • якщо листя з осики падає обличчям догори - зима буде холодною,
  • якщо ж навпаки, листя впало догори виворотом, чекай на теплу зиму.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...